Die Presse: Kötélidegzetre lesz szüksége Navracsicsnak

Vágólapra másolva!
Keményen megszorongathatják majd az EP-meghallgatáson a magyar ügyek miatt.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibornak erős idegekre lesz szüksége az október végi meghallgatásán, mert már most erős ellenállás mutatkozik jelölésével szemben - írja a Die Presse konzervatív osztrák lap az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosi tisztségére jelölt jelenlegi magyar külgazdasági és külügyminiszterről. „A képviselők úgy vélik, hogy alkalmatlan” – olvasható a lapban.

A lap szerint a korábbi igazságügyi miniszternek nemcsak a vitatott magyar alkotmányreformot sújtó kritika miatt kell megszenvednie, hanem a neki szánt biztosi feladat miatt a hazájában történt kényes fejleményekről is állást kell foglalnia. A Die Presse szerint az egyetemek önállóságának kilúgozása és a diákok röghöz kötésére irányuló tervek miatt is kérdőre vonhatják majd.

A magyar kormánynak a diákok külföldi tanulmányait korlátozni szándékozó törekvései teljesen ellentmondanak az Erasmus-program mobilitást elősegítő filozófiájának - írja a lap, amely szerint kritikus kérdéseket várhat Navracsics a kultúrára vonatkozóan is, mert Magyarországon az utóbbi években lecserélték a nem kedvelt színház-, múzeum- és színházigazgatókat, és a kormányzat pénzt csak a kedvezményezettjeinek adott.