Budapesti rendőröket ítéltek el egy vesztegetési ügyben

Vágólapra másolva!
Több budapesti rendőrt is elítélt egy tizennégy vádlottat felvonultató vesztegetési ügyben nem jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán.
Vágólapra másolva!

A XV. kerületi rendőrkapitányság egyik törzszászlósát, az ügy másodrendű vádlottját folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt nyolc év börtönbüntetéssel sújtották, és elrendelték az azonnali előzetes letartóztatását.

A rendőrkapitányság egyik hadnagya, a harmadrendű vádlott öt év börtönbüntetést kapott és a lakóhely-elhagyási tilalmat rendeltek el vele szemben. Az őrnagyi rangban szolgáló elsőrendű vádlottat a törvényszék 675 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a bírói indoklás szerint esetében nem volt minden kétséget kizáróan bizonyítható, hogy részt vett a vesztegetési ügyekben.

Zsebre dolgozhattak

A vádirat szerint a XV. kerületi rendőrkapitányságon operatív, illetve nyomozói feladatkört ellátó vádlottak 2009-ben egy letartóztatott gyanúsított szabadlábra helyezéséért, majd a nyomozás megszüntetéséért pénzt kértek és vettek át a gyanúsított hozzátartozóitól.

A következő évben a törzszászlós a letartóztatott szomszédja ügyének felgyorsítását és "vádalkut" ígérve 18 500 eurót csalt ki a hozzátartozóktól, majd további 5 millió forintot a szabaduló gyanúsítottól.

Tucatnyi vádpont

A vádlottak ellen összességében több mint tucatnyi vádpontot fogalmazott meg az ügyészség, a három rendőr ugyanis több esetben ismerőseinek adott ki adatokat illetéktelenül. Rendszám alapján az autótulajdonos adatait, nevek alapján bűnügyi, lakcím- és cégadatokat adtak ki, de telefonszolgáltatóktól híváslistákat is beszereztek, amelyekért több esetben szintén pénzt kértek és kaptak.

A bűnügyi nyomozók ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata alapján több millió forintos vesztegetési ügyek miatt indult eljárás. A három nyomozót - ketten operatív feladatokat láttak el - hivatalos személy által fontosabb ügyben elkövetett vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, befolyással való üzérkedéssel és zsarolással, a további tizenegy vádlottat pedig hivatali vesztegetésben való közreműködéssel vádolták.