Zoltai Gusztáv védelmére kelt a Mazsök elnöke

Vágólapra másolva!
Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke példátlannak nevezte, hogy egy közéleti szereplőt azért hívjanak vissza tisztségéből, mert Magyarország kormányával főtanácsosi szerződésben áll.
Vágólapra másolva!

Szabó György ezt hétfő délután mondta az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy Zoltai Gusztávot a Dohány utcai templomkörzet visszahívta elnöki tisztségéből, miután Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója lett. A Mazsök elnöke felelőtlenségnek nevezte elutasítani a kormány felajánlását, amikor ki akarja kérni a magyar zsidó közéletben jártas ember tanácsait.

Nem vinné a zsidó közösség belügyeit a médiába

Az elmúlt nyolc-kilenc hónap konfliktusai után egy ilyen felkérés "szélsőséges elutasítása" nem erősíti a magyar kormány tagjaiban a zsidó közösség iránti szimpátiát - tette hozzá. Szabó György kitért arra is, azért nem szólalt meg a sajtóban több mint fél éven keresztül, mert a zsidó közösség belügyeit nem a médiában kell nap mint nap megtárgyalni. Hozzátette: Zoltai Gusztáv visszahívását követően azonban meg kell törnie hallgatását, hogy hangot adjon egy elég széles, de "többnyire hallgatásba burkolózó" közvéleménynek, amely szerint "jó lenne már békét és megbékélést teremteni a zsidóságon belül is".

Zoltai Gusztáv múltja sok vitára ad okot

A Mazsök elnöke Zoltai Gusztávról azt mondta, igaz, hogy múltja "sok vitára ad okot", az viszont vitathatatlan, hogy a magyarországi zsidósággal kapcsolatos tudása "jóformán páratlan". A kormány és a zsidóság közötti nézeteltérésekről Szabó György úgy nyilatkozott, a problémák "jó része mesterségesen kreált", és véleménye szerint "normális és rendszeres" párbeszéddel "könnyedén áthidalható". Könnyen megtalálhatók azok a megoldások, amelyek mind a magyar többségi társadalom, mind a magyar zsidóság érdekeit szolgálják - tette hozzá.

Lázár János szeptember 9-én, a zsidó kerekasztal után erősítette meg, hogy felkérte Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatóját, hogy "vitás kérdésekben" adjon tanácsokat neki. Zoltai Gusztáv 1991-től volt Mazsihisz ügyvezető igazgatója, 2014. április 9-én mondott le tisztségéről.