Több utódja is lehet Velez Árpádnak az MSZP-ben

Velez Árpád szocialista képviselő
Budapest, 2010. november 24. A képviselői esküt tett Velez Árpád (MSZP) részt vesz a Fővárosi Közgyűlés ülésén. Velez Árpád a mandátumáról lemondott Trippon Norbert helyét vette át a testületben. Velez Árpád eskütétele után a Fővárosi Közgyűlés 33 tagúra egészült ki, Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármesterrel együtt a testület 34 tagú. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Szétválasztanák a pártigazgatói és a pártpénztárnoki posztot a szocialisták, ezért vélhetően nem egy személy lesz a két posztról a hétvégén lemondott Velez Árpád utódja. Szocialista forrásaink szerint az is elképzelhető, hogy egy kisebb létszámú testület felel majd a jövőben a feladatokért.
Vágólapra másolva!

Megreformálhatják a rendszert

Nem biztos, hogy egy egyszerű személycserével elintézi az MSZP a hétvégén lemondott Velez Árpád pártigazgató és pártpénztárnok utódlását - értesült szocialista forrásból az Origo. Úgy tudjuk, a pártban sokan decentralizálnák ezt a fontos pozíciót, mert az, hogy a pártigazgató és a pénztárnok is ugyanaz a személy, túlzott hatalomkoncentrációhoz vezetett.

Velez Árpád utódlásáról több forgatókönyv is készülhetett az MSZP-ben Forrás: MTI/Mohai Balázs

Értesüléseink szerint az egyik reális forgatókönyv az lehet, hogy a pártigazgatói illetve a pártpénztárnoki posztot is más ember töltené be. Elképzelhető ugyanakkor az is, hogy még ettől is decentralizáltabb modellt választanak a szocialisták, és nem két személyre, hanem egy kisebb létszámú, újonnan létrehozott testületre bízzák a feladatokat.

Velez érezte a bizalomvesztést

Velez Árpád egyebek között azzal indokolta távozását, hogy értesülése szerint sokan benne látják az akadályát annak, hogy az új pártelnök, Tóbiás József megvalósíthassa saját politikai terveit, irányvonalát. Ezért Velez Árpád - írta a lemondásról elsőként beszámoló Index -, úgy érezte, nincs iránta bizalom, és lemondott.

A pártigazgatói és pártpénztárnoki posztot két éve betöltő politikusról közismert, hogy a korábbi pártelnök, Mesterházy Attila baráti köréhez tartozik, és talán legfontosabb bizalmasa is. Távozása mögött az Index szerint azok a belső konfliktusok is állhatnak, amelyek a volt elnök támogatói és az utóbbi időben megerősödött „öregek" között zajlik.

Neki is volt őszödi beszéde

Idén márciusban szivárgott ki egy hangfelvétel, amelyen Velez Árpád arról beszélt: azért kell a kormányváltás, hogy a Fideszhez hasonlóan az MSZP is kifizethesse a saját embereit. A felvételen elhangzott: "Mi azért akarunk kormányváltást, mert baloldali kormányzást akarunk - igaz, hogy ez nehéz lesz Bajnai Gordonnal, meg az összes többi liberálissal."

Velez Árpád 2009-ben egy évre bejutott a parlamentbe, ez 2010-ben már nem sikerült Forrás: MTI/Kovács Attila

Az egyik szocialista kampányfelkészítőn mondott beszédében a politikus arra is kitért: "Eddig ért a szar a 2010-es választások napján, és még lötyögtették is, de szépen kimásztunk belőle együtt. Mi egy húszéves örökséget viszünk magunkkal. Ez egy közösség. És

ez a közösség az Együtt 2014-ben soha a büdös életben nem lesz meg, mert az egy érdekszövetség."

Befolyásos családból érkezett

Sokáig a háttérben maradt, de Mesterházy Attila régi bizalmasaként a pártelnök előretörésével egyre fontosabb feladatokat kapott Velez Árpád. Két éve, 2012 őszén lett az MSZP pártigazgatója és pénztárnoka; ebben szerepe lehetett befolyásos édesapjának is - írta róla tavasszal az Origo.

Velez Árpád 2002-ben, 25 évesen csöppent bele a helyi, I. kerületi politikába. Előtte, 2001-ben megalapította Mesterházy Attilával a Harmadik Hullám Platformot. A parlamentbe 2010-ben nem, de a fővárosi közgyűlésbe bejutott, innen lépett elő a most otthagyott posztjára. Ebben is szerepet játszhatott édesapja, Velez Zoltán agrárszakember, befolyásos MSZP-háttérember, Puch László korábbi pártpénztárnok barátja.