Orbán Viktor a néppel fenekeltetné el a szocikat

Orbán Viktor megnyitó beszéde 2014
Vágólapra másolva!
A bankok elszámoltatásáról beszélt a leghangsúlyosabban Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, az őszi ülésszakot megnyitó, napirend előtti felszólalásában. Az LMP frakcióvezetője reagálásában arról beszélt, a foglalkoztatás növekedése nem jár együtt a szegénység csökkenésével, a Jobbik elnöke pedig azt hangsúlyozta, pártja a devizakárosultak oldalán áll. Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője pedig kivizsgáltatná a közbeszerzéseket is. Orbán Viktor azonnali kérdéseket is kapott a nyitó ülésen.
Vágólapra másolva!

A Ház őszi ülésszakának kezdetén a képviselők megemlékeztek a nyáron elhunyt Kiss Péter MSZP-s és Szűcs István volt MDF-es képviselőről.

Részvételre buzdított Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában történelmi jelentőségűnek nevezte a bankok elszámoltatását, amelynek középpontjában szavai szerint az elszámoltatás az igazságosság, a méltányosság és a tisztesség áll. Szólt a rezsicsökkentésről is, kiemelve annak a gazdaságra gyakorolt pozitív hatásait, első helyen a gazdasági bővülést. Felszólalásában beszámolt továbbá az árvízi helyzetről, és biztatott a részvételre az önkormányzati választáson.

Orbán Viktor megnyitó beszéde 2014 Forrás: Szabó Gábor

Keményen fogalmazott Schiffer

A foglalkoztatás növekedése Magyarországon nem jár együtt a szegénység csökkenésével – mondta a kormányfő felszólalására reagálva az LMP frakcióvezetője, Schiffer András. Úgy vélte, amíg az Európai Unióban az elmúlt években négy, addig Magyarországon 14 százalékkal nőtt a szegénység. Szerinte a foglalkoztatás nem azért bővül, mert valódi munkahelyek jöttek létre a versenyszférában, a szociális juttatásokat „átcserélték” közfoglalkoztatásra.

A Jobbik a devizakárosultak oldalán áll és támogatni fogja az elszámolási törvényt – jelentette ki Vona Gábor. Az ellenzéki párt frakcióvezetője elmondta: szemben állnak a teherviselés elől menekülő bankokkal, a nyomásgyakorlókkal, s amennyiben a kormány időhúzásra játszik, úgy velük is. Vona szólt arról is, hogy a kormány szerinte homályosan fogalmaz a forintosítás kérdésében, az MSZP felvetéseit pedig „Eric az angolna legendás olimpiai hajrájához” hasonlította, megjegyezve, hogy az legalább megható volt, míg a szocialistáké szerinte szánalmas.

Orbán Viktor megnyitó beszéde Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindenről mérleget készítene Tóbiás

A társadalom hűtlen kezelésével vádolom a kormányt – mondta Tóbiás József. A kormányfő felszólalására válaszolva az MSZP frakcióvezetője kifogásolta a szerinte 2010 óta növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket, a központosított iskolarendszert. Azt javasolta, hogy a parlamenti bizottságok mellett jöjjenek létre albizottságok, amelyek megvonják a 2010 és 2014 közötti kormányzati teljesítmény mérlegét, különösen az egészségügy területén. Hozzátette: a vizsgálatoknak ki kell terjedniük a közbeszerzésekre.

Rogán is beszólt a szociknak

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint tisztességes és bátor kezdeményezés a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslat, amit kedden tárgyal az Országgyűlés. A bankok elszámoltatása nem csak a devizahitelesekről szól, ez a forinthitelesek ügye is, „igazságuk nekik is van, és igazságot nekik is kell szolgáltatni” – hangsúlyozta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva. A kormánypárti politikus az MSZP-nek a témát érintő hétvégi javaslatáról azt mondta: amikor kormányon voltak, végig úgy viselkedtek, „mintha benne lettek volna a bankok zsebében”, s csak olyan javaslatokat lehetett tőlük látni, amelyek a bankoknak tettek jót.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén Forrás: MTI/Illyés Tibor

Orbán tiszta vizet öntene a pohárba

Orbán Viktor viszonválaszában Schiffer Andrásnak azt mondta: a Ház előtt lévő javaslat nemcsak a devizahitelesekre, hanem minden hitelesre vonatkozik, ezért nevezik a bankok elszámoltatásának. A civil szervezetekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „azt szeretnénk, ha tiszta víz kerülne a pohárba, mert zavar bennünket a kétszínűség meg a hazugság. Nem szeretjük, ha valaki szabadságot mond, de zsoldban áll, függetlenséget mond, de kitartott, civilnek mondja magát, közben meg fizetett politikai aktivista. Törvénytiszteletről beszél, de ha a saját pénzügyeiről van szó, akkor kivételes elbánást kér, mondván, hogy ez nem magyar pénz”.

Tóbiás József MSZP-elnöknek válaszolva közölte: nem lát különbséget az új MSZP-elnök szavai és régi politikájuk között. „Hányszor fenekelje el még önöket a magyar nép, hogy belássák, érdemes változtatniuk az eddigi politikájukon?” – kérdezte tőle.

Esküt tett Révész Máriusz

Hétfői mandátumigazolása után képviselői esküt tett Révész Máriusz, aki Rácz Róbert lemondás miatt megüresedett helyére került az Országgyűlésbe, a Fidesz-KDNP listájáról. A Ház 170 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül igazolta mandátumát. A képviselők létszáma jelenleg 198.

A fideszes Révész Máriusz képviselő esküt tesz az Országgyűlés plenáris ülésén Forrás: MTI/Illyés Tibor

Felfüggesztették Hiszékenyt

Vesztegetés bűntette és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az Országgyűlés hétfői ülésén felfüggesztette Hiszékeny Dezső szocialista képviselő mentelmi jogát. A képviselők 148 igen, 25 nem, és 3 tartózkodó szavazattal hozták meg döntésüket. Polt Péter legfőbb ügyész júliusban tett indítványt Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztésére.

Türelemre intett a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök kora este azonnali kérdésekre is válaszolt. Volner János a Jobbik frakcióból a jegybanki statisztikára hivatkozva megkérdőjelezte az államadósság csökkenését. Orbán Viktor szerint év végére máshogy alakulnak a számok. Addig türelemre intette a képviselőt.

Magyar Zoltán jobbikos képviselő szerint a Földművelésügyi Minisztérium minden szintjén megjelentek a problémák, ezért fordult a miniszterelnökhöz. A kormányfő válaszában megvédte miniszterét. Az Agrárkörnyezet Gazdálkodási (AKG) programot az Európai Unió állította le, ezért méltatlan Fazekas Sándoron számon kérni – tette hozzá Orbán Viktor.