Varga Mihály megduplázná a támogatást

Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter, Parlament, a kormány még nem döntött a devizahitelesek mentéséről
Vágólapra másolva!
A szaktárca számításai szerint a kétgyermekesek családi adókedvezményének megduplázása évente további 55-60 milliárd forintot hagyna az érintett nagyjából háromszázezer szülőnél; az új adóügyi lépésekre ősszel, a 2015-ös költségvetés tervezetében tesz javaslatot a kormány - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szombati interjújában a miniszter elmondta, az idén akár 230 milliárd forint is maradhat azoknál a családoknál, ahol a kiskorú gyermeket nevelő szülők legális keretek közt dolgoznak. Az első hét hónap alatt ugyanis a kedvezmény nyomán összesen 114 milliárd forinthoz jutottak a szülők, ami 23,4 milliárddal magasabb a múlt évinél.

A járulékokból is vontak

Az emelkedés egyik oka, hogy az adófizetők a tavalyinál nagyobb jövedelem után érvényesítettek kedvezményt. A növekedés érdemi része ugyanakkor abból adódik, hogy az idén már nemcsak a fizetendő személyi jövedelemadóból, hanem az egészségügyi és a nyugdíjjárulékból is levonhatják az érintettek a kedvezmény összegét.

Varga Mihály Forrás: Origo

Négy év alatt 770 milliárd

Az új lehetőséggel eddig nagyjából kétszázezren éltek. A pluszösszegek főként az alacsony keresetből élő többgyermekes családok lehetőségeit bővítik, s azokat hozzák kedvezőbb helyzetbe, akik egyedül nevelik a gyermekeiket. A miniszter szerint négy év alatt körülbelül 770 milliárd forintról mondhat le az állami költségvetés a családok javára.

Varga Mihály kitért arra is, hogy a térség államai közül - adókedvezmény formájában - Magyarország támogatja a legnagyobb mértékben a családokat.