Az MSZP még idén forintosíttatná a devizahiteleket

Tóbiás József; Botka László Budapest, 2014. szeptember 13.
Tóbiás József pártelnök (b) és Botka László választmányi elnök az MSZP választmányának ülésén a párt Jókai utcai székházában Budapesten, 2014. szeptember 13-án.
Budapest, 2014. szeptember 13. Tóbiás József pártelnök (b) és Botka László választmányi elnök az MSZP választmányának ülésén a párt Jókai utcai székházában Budapesten, 2014. szeptember 13-án.
Vágólapra másolva!
Arra kötelezné az MSZP a kormányt, hogy 2010. áprilisi szinten forintosítsák a devizahiteleket. Az önkormányzatokat pedig a választás után egyfajta helyi segítség házaként képzelik el.
Vágólapra másolva!

Négy évvel ezelőtti árfolyamot akarnak

A 2010. tavaszi, 265 forintos euró- valamint 185 forintos svájci frank árfolyamon forintosíttatná a kormánnyal a devizahiteleket az MSZP. A szocialisták országos választmánya arra kérte szombati ülésén a párt frakcióját, hogy még a hétfői parlamenti ülésnapon nyújtson be erről szóló határozati javaslatot az Országgyűlésnek.

Botka László választmányi elnök szerint azért 2010 tavaszi árfolyamon kellene az idén év végéig forintosítani a hiteleket, mert a kormány illetve a kormánypártok intézkedései miatt emelkedett egy átlagos devizahitelesnek azóta mintegy 70 százalékkal a havi törlesztő részlete. Hozzátette: Matolcsy György költhette volna ingatlanvásárlások és akadémia-alapítás helyett a jegybank 200 milliárd forintját arra is, hogy a miattuk nehéz helyzetbe került adósok terheit csökkentsék.

Tóbiás József pártelnök és Botka László választmányi elnök a szombati tanácskozáson Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tóbiás József, az MSZP elnöke a szombati választmányi ülés másik témáját ismertetve az önkormányzati választások jelentőségéről beszélt az ülés után a Jókai utcai pártközpontban. Azt mondta, az önkormányzatokat tekintik az utolsó védvonalnak, amely segítséget nyújthat az embereknek a kormányzat számukra hátrányos intézkedéseivel szemben.

Létrehoznák a helyi segítség házait

Az MSZP jelöltjeinek és a párt által támogatott jelölteknek egyetlen feladatuk lehet, méghozzá az, hogy ne kormányzati vagy pártpolitikai feltételeknek igyekezzenek megfelelni, mert az önkormányzati választás nem hatalmi kérdés, hanem a helyi ügyekről szól - mondta Tóbiás. A pártelnök úgy vélte, a választások után az önkormányzatoknak a helyi segítség házaiként kellene működniük, figyelemmel az ott élőkre.

A választmányi ülésen elfogadott állásfoglalás alapján az MSZP többek között azt várja el képviselő- és polgármesterjelöltjeitől, hogy településeken ne éhezzen egy gyermek sem, tartson fenn az önkormányzat rendszeres kapcsolatot a segítségre szorulókkal, és biztosítson munkalehetőséget a munkaképes lakóknak. Elvárás továbbá, hogy az önkormányzati munka legyen nyilvános, és szélesítsék a közvetlen lakossági döntések körét.

Elhangzott: a választmány ülésén nem került szóba az Európai Bíróság döntése nyomán kialakult helyzet, amely miatt Magyarországnak meg kell szüntetnie az otthoni pálinkafőzés adómentességét. Tóbiás erről azt mondta, már azt is komolytalannak tartotta, hogy ezt a kérdést a kormány egyfajta szabadságharcként fogta fel.