Kétmilliót keresett, de közpénzből nassolt a fideszes polgármester

Ughy Attila fideszes képviselő, A Város Mindenkié önszerveződő csoport hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt valamint hajlékkal rendelkező tagjai demonstrálnak a Fővárosi Közgyűlés ülésén
Vágólapra másolva!
Távozzon a közéletből Ughy Attila - szólította fel a XVIII. kerület fideszes polgármesterét az MSZP. Az csak az egyik bajuk a politikussal, hogy miközben havi kétmillió forintot keresett és külön pénzt kapott reprezentációra, ezen felül is az önkormányzat pénzén vett nassolnivalót és vacsorázott luxusétteremben. A másik bajuk, hogy ráadásul szabálytalanul próbálta elszámolni a költségeket. A polgármester szerint ez nem igaz, de a szakértő cáfolja őt.
Vágólapra másolva!

Lemondást követel az ellenzék

Mondjon le posztjáról Ughy Attila polgármester, távozzon a közéletből és ne is induljon újra az önkormányzati választáson - szólította fel a XVIII. kerület fideszes vezetőjét a kirobbant számlabotrány miatt az MSZP és a közös polgármester-jelöltet indító baloldali összefogás.

Kőrös Péter, a kerületi MSZP-frakció vezetője szerint Ughy bizonyos reprezentációs költségek elszámolásakor nem csak a számviteli előírásokkal nem volt tisztában, de amikor a szabálytalanságokra a hivatal illetékesei felhívták a figyelmét, arra utasította az alkalmazottakat, hogy ezzel nem törődve, mégis számolják el az általa leadott költségeket.

Lemondásra szólította fel az MSZP a fideszes polgármestert Fotó: Szabó Gábor

A szocialista politikus az Origónak azt mondta, ezzel nemcsak több ponton sérülhettek az adó- és számviteli törvény előírásai, de felmerülhet a hivatali visszaélés is, mindezek pedig olyan súlyos gyanúk, ami után szerinte Ughy Attilának nincs tovább helye a közéletben.

Nem mindig volt meg a számla

Az Origo birtokába jutott dokumentumok – melyek egy részét bemutatta a hírműsor is -, azt bizonyítják, hogy az önkormányzat bankkártyájával közpénzből vásároló Ughy Attila a kérdéses, 2012-13 körüli időszakban költései egy részét úgy próbálta elszámoltatni, hogy nem mindig csatolt hozzájuk áfás számlát.

Az egyik olyan blokk, amihez nem adtak le áfás számlát Forrás: Origo

Az önkormányzati ügyintézők jelezték, hogy ez nem szabályos, ám Ughy a dokumentumok szerint több esetben is arra kérte az önkormányzat illetékeseit, hogy ennek ellenére is könyveljék le a tételeket – az amúgy neki járó reprezentációs költségként. Volt, hogy technikai okokkal magyarázta, hogy miért nincs számla vagy bizonylat az elszámoláshoz.

A polgármester által elszámoltatott - nem minden esetben szabálytalan - költségek között volt néhány ezres vásárlás a SPAR-ban, több tízezer forintos vacsora, párizsi taxizás költsége, vagy külföldi szállásdíj, illetve csaknem százezer forintos repülőjegy ára is.

Ughy Attila szerint ő nem hibázott

Ughy Attilát ugyan az Origónak nem sikerült elérnie, de a polgármester - információink szerint több órás várakoztatás után - csütörtökön még nyilatkozott a témában az RTL Klub Híradójának. A hírműsor számolt be ugyanis először a kerületi számlabotrányról.

Technikai okokkal magyarázták, hogy egy-egy esetben elmaradt a számla Forrás: Origo

Ughy a riportban tagadta, hogy hibázott volna, illetve szerinte szabálytalanság nem is történt. „Nem kell számla, számtalanszor van számla, számtalanszor meg nincs" - mondta. „Mivel nem vagyunk áfakörösök, nekünk nem is kötelező számlát kérni" – tette hozzá. Vannak esetek, amikor ez lemaradt – ismerte el, de szerinte a fentiek miatt ennek nincs is jelentősége.

A szakértő cáfol: szerinte szablytalan

Nem ért egyet Ughy Attila érvelésével a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke. Lengyel Tibor az Origónak elmondta: hiába hivatkozik az önkormányzat arra, hogy intézmnényként nem áfakörös. Ez ugyanis csak annyit jelent, hogy áfát nem igényelhet vissza.

Költségei elszámolásakor viszont az önkormányzatnak is kötelező áfás számlát lekönyvelnie - tette hozzá a szakember. "Egy blokkot nem lehet elszámolni, ez teljesen ellentétes a szabályokkal" - állapította meg. Az Origónak egy másik kerület önkormányzati illetékese azt mondta: a belső ellenőr, vagy legkésőbb a könyvvizsgáló kivágná, ha egy blokkot próbálna elszámoltatni.

Havi százezreket reprezentálhatott

A fideszes polgármesternek egyébként havi 194 ezer forint költségtérítés jár éppen a fentiekhez hasonló, reprezentációs célra a helyi ellenzék szerint. Hozzátették: ez az összeg azon a több mint bruttó kétmillió forinton felül értendő, amennyi jövedelemhez Ughy a kérdéses időszakban havonta jutott.

Ebben az esetben Ughy Attila kérte a költség elszámolását, bár számla nem volt Forrás: Origo

Ughy ugyanis akkoriban egyszerre négy feladatot is ellátott - állítja a helyi MSZP. Polgármesterként 630 ezer forintot keresett a költségtérítés nélkül, emellett fővárosi közgyűlési képviselő és fővárosi tanácsnok is volt külön díjazásért. A legnagyobb tétel a parlamenti képviselősége után járó havi 705 ezer forint volt, de ma már nem tagja a Háznak.

Kikéri az összes számlát az ellenzék

Az ellenzéki pártok közérdekű adatigényléssel fordulnak az önkormányzat mellett a fővároshoz is - jelentette be pénteken Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke Kőrös Péterrel. A szocialisták szerint ugyanis nem csak a kerületben járt reprezentációs keret Ughynak.

A szocialista frakcióvezető elmondta: fővárosi tanácsnokként és bizottsági elnökként is évi 3-3 millió forintot költhetett Ughy reprezentációs célra, így kíváncsiak, hogy ezen költségek elszámolásánál hasonló gondossággal járt-e el, mint a kerületben.