Kilenc évre súlyosbították Eva Rezesová ítéletét

Eva Rezesová a tárgyalóteremben
Vágólapra másolva!
Kilenc évre súlyosbította a bíróság Eva Rezesová első fokon hatéves börtönbüntetését. A szlovák nő az ítélet szerint a legkorábban hat év után helyezhető feltételesen szabadlábra.
Vágólapra másolva!

Eva Rezesová az M3-ason okozott balesetet 2012. augusztus 21-én hajnalban. Ittas volt, amikor körülbelül 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba, melyben négyen életüket vesztették.

A Budapest Környéki Törvényszéken a Stubeczky Sarolta vezette tanács több pontban is megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét. Az ügyben a kulcskérdés végig az volt, hogy a személyautót vezető férfi szabálytalankodott-e. A védelem legalábbis ezt állította. Hosszas vizsgálatok és szakértői bizonyítások után azonban kiderült, hogy az áldozatokat szállító jármű a baleset előtt minden közlekedési szabályt betartott.

Rezesova per, ítélethirdetés, 2014.09.11. Fotó: Bielik István - Origo

Az elsőfokú ítélet többek között azért volt enyhébb a mostaninál, mert ott felmerült a kocsit vezető férfi felelőssége is. Stubeczky Sarolta tanácsa a tényállást most úgy változtatta meg, hogy a felelősség kizárólag Rezesovát terheli, mert ittasan vezetett, ezért volt figyelmetlen. Ha nem iszik, elkerülhető lett volna a baleset.

Ezután a másodfokon eljáró bíróságnak mérlegelnie kellett az ítélet súlyosságát is. A Btk. az ilyen esetekben 5-től 10-évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A bírónő szerint a középértékből indultak ki. Azaz, ha nincs enyhítő és súlyosbító körülmény, akkor a kiszabandó büntetés 7 és fél év lett volna. Ebben az ügyben azonban lényegesen több volt a súlyosbító, mint az enyhítő körülmény – mondta a bírónő.

A védelem stratégiájáról szólva Stubeczky Sarolta azt mondta, hogy az „szélsőséges" volt. Ugyanis két éven át azt hangsúlyozták, hogy a sértett a hibás a balesetben.

Szóba kerültek az ítélethirdetéskor a szakértői vélemények is. A bírónő szerint a magánszakvélemények, amelyeket a védelem és a vád is kérhet egyéként, nem feltétlenül hasznosak egy büntetőügy tárgyalásán. Ha nem elég figyelmes és alapos a bíróság, akkor ezek a szakvélemények „félreviszik az igazságszolgáltatást". Ezt a intézményt a jogalkotónak felül kellene vizsgálnia – tette hozzá Stubeczky Sarolta.

Rezesova per, ítélethirdetés, 2014.09.11. Fotó: Istvan Bielik - Origo

Az ügy tárgyalása során több szakértőt is kizártak, mert részrehajló szakvéleményt adtak be. Az egyik első alapján például fel kellett volna menteni Eva Rezesovát.

Az ítélet indoklásának a végén a bírónő Rezesovát is megszólította. Elmondta, hogy a nő nem bánta meg őszintén amit tett, leginkább csak önmagát sajnálja. Stubeczky Sarolta szerint a baleset napja „borzasztó nap" lehetett Rezesová életében és biztosan volt érzelmi oka az akkori szélsőséges viselkedésének. Hozzátette: a vádlott eddigi élete során mindent megkapott, sok mindent elért, de most abban bízik, hogy a büntetés letöltése közben átértékeli eddigi életét.

Kedden, az ítélethirdetés előtti záró tárgyaláson az utolsó szó jogán elnézést kért tettéért Eva Rezesová, egyúttal azt kérte a bíróságtól, hogy szabjanak ki rá enyhe büntetést. A vádlott remegő hangon, erős akcentussal, de magyarul szólalt fel. Azt mondta, mélyen együtt érez a balesetben elhunytak hozzátartozóival, ő is ember, ő is anya, aki két éve nem látta a gyerekeit.

Eva Rezesovát a Budapest Környéki Törvényszék másodfokon és már jogerősen 9 év börtönbüntetésre ítélte, amelyből leghamarabb hat év után szabadulhat, feltételesen.

Fotó: Bielik István - Origo

A szlovák nő az előzetes letartóztatás alatt mintarabként viselkedett, hetente egyszer szakkörre járhatott, ahol maradék anyagokból varrt használati tárgyakat.