Negyedszázada jutottunk el a csúcspontra

Németország, plakátkampány
A 25 évvel ezelőtti határnyitást megköszönő plakátkampány a 2-es metró vonalán
Vágólapra másolva!
Nagy bátorságról és szívről tettek tanúbizonyságot a magyarok a 25 évvel ezelőtti határnyitásnál, amikor a hazánkban lévő keletnémet menekültek előtt megnyílt az út a szabadság irányába. Az 1989. szeptember 11-én történtek emlékére országos plakátkampányt indított a német nagykövetség és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.
Vágólapra másolva!

25 éve nyitotta meg Magyarország a határait az NDK menekültek előtt. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara támogatta a német nagykövetség által ebből az alkalomból kezdeményezett plakátkampányt, amelyben köszönetüket fejezik ki a magyar népnek.

A 25 évvel ezelőtti határnyitást megköszönő plakátkampány a 2-es metró vonalán Forrás: Deutsche Botschaft Budapest/Sipos Zoltan

Meg kell őrizni a békés esemény emlékét

Lieselore Cyrus, Németország magyarországi nagykövete a plakátkampány hivatalos bemutatásakor kijelentette, hogy 1989. szeptember 11-ével a hihetetlenül eseménydús és izgalmas történelmi nyár a „csodák évében” elérte békés csúcspontját. „A magyarok ezeknél az eseményeknél nagy bátorságról és szívről tettek tanúbizonyságot – erről ismertek ők, és így is cselekedtek”, mondta a nagykövetasszony. Egyben hangsúlyozta, hogy a világban és sajnos itt, Európában most is zajló válságok láttán különösen fontos, hogy megőrizzük a fiatalabb generációk számára is a békés történelmi események emlékét.

Lieselore Cyrus, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete a német újraegyesítés ünnepén a Német Nagykövetségen Budapesten 2014. szeptember 11-én Fotó: Szabó Gábor

Szívből jövő késztetés volt

„1989. szeptember 11-e mindenekelőtt a magyarok és a keletnémetek szabadságszeretetének győzelme volt. Ezért őszinte köszönetünket és tiszteletünket érdemlik az egykori szereplők”, jelentette ki Dale A. Martin, a német-magyar kamara elnöke. A szervezet tagjai számára nem valamiféle formális kötelezettség, hanem szívből jövő késztetés, hogy köszönetet mondjanak a magyaroknak a 25 évvel ezelőtt tanúsított bátorságukért, közölte Martin. Arra is emlékeztetett, hogy a határnyitás adta meg az első löketét azoknak a piacgazdasági reformoknak is, melyek nélkül a Magyarország és Németország közötti gazdasági kapcsolatok messze nem állnának azon a magas szinten, amelyet mára elértünk.

Az egyik óriásplakát a Margit-híd budai hídfőjénél Forrás: Deutsche Botschaft Budapest/Sipos Zoltan

A Budapesten és hat további városban (Szombathely, Sopron, Kecskemét, Mosonszolnok, Hatvan, Miskolc) szervezett plakátkampány alapmotívuma az egyik legelső fénykép, amelyen 1989. szeptember 11-én Sopronnál NDK-s állampolgárok átlépik a határt. Lobenwein Tamás fotóját a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara tagjainak segítségével közterületeken, illetve saját gyárépületeken óriásplakátok és molinók formájában mutatják be.

A plakátkampány Sopronban is elindult

A várható életkort is növelte az újraegyesítés

Az egykori NDK férfi lakóinak életét 6,2 évvel hosszabbította meg az újraegyesítés, a nőkét 4,2 évvel – kalkulálta Tobias Vogt, a német Max Planck Demográfiai Kutatóintézet munkatársa a berlini fal ledöntésének 25. évfordulója előtt közzétett tanulmányában. Ha az NDK még mindig létezne, a mai Németország keleti részén 2011-ben született fiúk előreláthatóan 70,9 évig, a lányok 78,7 évig élnének. Az újraegyesítés nyomán azonban az előrejelzések szerint a várható élettartam férfiak esetében 77,1, nők esetében 82,9 év – derült ki a tanulmányból.

Az Operaház is ünnepel

Pénteken nemzetközi konferenciával, szombaton pedig a négy világsztárt – Anja Kampét, Piotr Beczalát, Ferruccio Furlanettót és Rost Andreát – felvonultató Szabadság Operagálával ünnepli a kelet-német turisták előtti határnyitás 25. évfordulóját a Magyar Állami Operaház.