Vágólapra másolva!
A német liberális Süddeutsche Zeitung a norvég alapok ügyével kapcsolatban közölt elemzést a magyar kormány tevékenységéről, és a kérdéssel foglalkozik a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap is.
Vágólapra másolva!

A budapesti vitatkozó kedv című írásában Cathrin Kahlweit kiemelte, hogy a magyar kormány „nem diplomatikusan” közelíti meg a vitákat, nézeteltéréseket, és Orbán Viktor harmadik kormányfői ciklusának kezdete után négy hónappal „ismét megy a gorombaság a politikában és a médiumokban”.

A norvég alapok körüli ügyeket ismertetve egyebek között megjegyezte, hogy Vidar Helgesen európai uniós ügyekkel foglalkozó norvég miniszter „nincs egyedül” azzal a véleményével, miszerint a civil társadalom megfélemlítésére irányuló kísérlet történik.

„A Fidesz érdekeinek rendelte alá az országot”

A beszámoló szerint Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője a lapnak azt mondta, hogy illegális pártfinanszírozás gyanúja merült fel, és hangsúlyozta: könnyű a kormányt azzal vádolni, hogy üldözi a bírálóit, de a törvényeket mindenkinek be kell tartania.

A Süddeutsche Zeitung tudósítója a kormány tevékenységéről adott, 2010-ig visszatekintő elemzésében egyebek között kiemelte, hogy Orbán Viktor a kétharmados parlamenti többségre támaszkodva „stratégiailag átépítette és a Fidesz és követői érdekeinek rendelte alá” az országot.

Új ellenségre van szükség

Ugyanakkor „a magyarok többsége hálás a retorikáért, amely kiszolgálja a régi nemzeti büszkeséget, felelevenít egy hagyományos értékrendet, és látszólag a hazai piacot erősíti” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a baloldali ellenzéket ugyan kezdetben segítette a számos parlamenten kívüli kezdeményezés és nemzetközi tiltakozás, de egyre kisebb hatékonysággal tud szembehelyezkedni a kormány politikájával.

"Orbán Viktornak új ellenségre van szüksége" címmel közölt írást a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap. A szerző megjegyzi: a két norvég támogatású civilszervezetnél tartott házkutatással újabb mélypontra került a magyar–norvég viszony. A lap magyarországi tudósítója Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszédére hivatkozva azt írja, a norvég–magyar vitának még közel sincsen vége.