Elítélték a hálapénzt kérő nőgyógyászokat

Gátvédelem - gyengéd megoldás a szülésnél, dr. life
Vágólapra másolva!
Tíz szülész-nőgyógyászt ítéltek el azért, mert hálapénzt kértek a várandós kismamáktól. Három orvost 1,5 és 2,4 millió forint közötti pénzbüntetésre ítéltek, de akár két év letöltendő börtönbüntetést is kaphattak volna.
Vágólapra másolva!

Hálapénzt kértek szülés levezetéséért, ezért vesztegetés miatt tíz szülész-nőgyógyászt ítélt el a Debreceni Ítélőtábla.

Milliós pénzbüntetést kaptak

Hat orvos és két szülésznő esetében enyhítettek az elsőfokú ítéleten: törölték a pénzbüntetést, és a vádlottakat egy-egy év próbára bocsátották. Három orvosnál a másodfokú bíróság helybenhagyta a 1,5–2,4 millió forint közötti pénzbüntetést.

A hálapénzt elfogadó szülész-nőgyógyászok milliós pénzbüntetést kaptak Forrás: Thinkstock

Egy vádlottat a 2,1 milliós pénzbüntetés mellett 80 ezer forintos vagyonelkobzásra is ítéltek. Az ítélőtábla hét vádlottat felmentett a vesztegetés vádja alól, ezért az ő ítéletük nem jogerős, esetükben a Kúria dönt harmadfokú eljárás keretében.

Tagadták a bűnösségüket

A Fővárosi Főügyészség vesztegetés miatt emelt vádat az Állami Egészségügyi Központ tizenegy nőgyógyász szakorvosa és két szülésznője ellen, mert pénzt kértek kismamáktól 2007 áprilisa és 2008 júliusa között legalább húsz esetben. Egy orvost még az elsőfokú eljárásban felmentettek.

A vádlottak tagadták bűnösségüket, többnyire úgy nyilatkoztak, hogy pénzt sosem kértek, és nem is fogadtak el, és még csak nem is hallottak az úgynevezett "kiskassza-rendszerről", amelynek lényege, hogy havi rendszerességgel hálapénzben részesültek azok is, akik közvetlenül nem találkoztak a betegekkel.

Két évet is kaphattak volna

A bírói tanácsot vezető Elek Balázs szerint az ügy sajátossága volt, hogy olyan évtizedek óta létező jelenség képezte az ügy tárgyát, amely megosztja a társadalmat. A bíró elmondta: a maximális büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés is lehetett volna, de az időmúlás és a cselekmény csekély társadalmi veszélyessége miatt az ítélőtábla a próbára bocsátást alkalmazta büntetésként.

Ingyen lett volna, mégis fizettek

A vádirat szerint a kórházi osztályon a vádlottak "kiskassza-rendszert" működtettek, hogy azok az egészségügyi dolgozók is részesüljenek hálapénzben, akik az ellátásban részesülőktől közvetlenül nem jutnak hozzá. Az összegyűlt pénzt havonta szétosztották a dolgozók között.

Az ingyenes szülésért pénzt kértek a vádirat szerint az orvosok Forrás: Thinkstock

Ezenkívül a vádlottak az OEP által finanszírozott, a magyar állampolgárok által ingyenesen igénybe vehető egészségügyi ellátásért a maguk vagy a szülésben közvetlenül közreműködők részére előzetesen pénzt kértek, konkrét összeg meghatározásával. A vádlottak a bűncselekmények elkövetését tagadták.