Budapesten ebédel José Manuel Barroso

Vágólapra másolva!
Budapestre látogat ma José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság leköszönő elnöke átadja a brüsszeli testület és Magyarország közötti partnerségi megállapodás dokumentumait Orbán Viktor miniszterelnöknek, majd díszdoktorrá avatják a Budapesti Corvinus Egyetemen.
Vágólapra másolva!

A partnerségi megállapodás átadása után munkaebédet tart az Orbán Viktor vezette magyar és a José Manuel Barroso vezette európai bizottsági delegáció.

A partnerségi megállapodás a 2014 és 2020 között Magyarországra érkező uniós források felhasználásának keretét jelenti. Az Európai Bizottság és a magyar kormány között létrejött megállapodásról szólva Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten az MTI-nek azt mondta: a kabinet és a brüsszeli testület több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg, ez a hozzá szükséges önerővel mintegy 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a 2014-2020-as időszakban.

Délután a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa és egyetemi doktori tanácsa ünnepi ülésen avatja díszdoktorrá José Manuel Barrosót.

A portugál politikus 2004 óta áll az Európai Bizottság élén, az azt megelőző két évben országa miniszterelnöke volt. José Manuel Barroso utódja, Jean-Claude Juncker és az általa vezetett új összetételű bizottság a tervek szerint november elsején lép hivatalba.