Néhány ajánlás miatt bukhatja a baloldal Óbudát

lakossági fórum esztergom gyurcsány ferenc vadai ágnes
Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes lakossági fóruma Esztergomban.
Vágólapra másolva!
Mindössze néhány ajánló aláíráson múlik, tud-e listát állítani a főváros III. kerületében Gyurcsány Ferenc pártja. Országszerte is több megyében nem egy pártnak okozott gondot, hogy nem adtak le kellő számú érvényes aláírást, így nem vették nyilvántartásba, de a fellebbezések még nem zárultak le.
Vágólapra másolva!

Minden megyében és a fővárosban is tudott listát állítani a Demokratikus Koalíció, egyelőre Budapest III. kerületében azonban nem -erősítette meg a DK alelnöke. Vadai Ágnes az Origónak elmondta, hogy Óbudán öt választókörzetben nem vették nyilvántartásba jelöltjüket, ám mindenhol fellebbeztek a helyi választási bizottság döntése ellen.

Minden létező jogorvoslati fórumot kimerít a DK annak érdekében, hogy Óbudán összesen kilenc körzetben tudjon jelöltet és ezzel együtt listát is állítani - tette hozzá Vadai Ágnes. Jelezte: a párt aktivistái általában 20-25 százalékkal „túlgyűjtiK" az aláírásokat, éppen azért, hogy legyen elegendő érvényes köztük. A helyi választási bizottság határozatából kiderül, hogy az egyik érintett óbudai körzetben a leadott 83 ajánlásból csak 61 volt elfogadható, ám 65 kellett volna.

Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes - a DK mindenhol fellebbez a döntés ellen Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az óbudai öt körzet azért különösen fontos a DK-nak - hívta fel a figyelmet a hírről beszámoló Index -, mert a III. kerületben 16 egyéni képviselői körzet van, a DK ebből kilencben tervezett jelöltet indítani, hogy meglegyen a listaállításhoz szükséges létszám, vagyis az összes körzet több mint fele. Ha pedig nincs meg mind a kilenc jelölt, nincs lista sem. Márpedig a baloldalon nyerhető, esélyes kerületnek tartják Óbudát.

Az MSZP 326 polgármester-jelöltet indít

Az ellenzéki erők közül az MSZP állította, illetve támogatja a legtöbb polgármester-jelöltet – jelentette be szerdán a szocialisták jelöltállításért felelős alelnöke. Márton Roland közölte: 326 településen indul szocialista, vagy a párt által támogatott jelölt, országszerte pedig 1878 egyéni képviselőjelölt indul az MSZP támogatásával.

Az MSZP is rajthoz állt: 326 polgármester-jelöltet is indít Fotó: Szabó Gábor

Az MSZP mind a 19 megyében "rajthoz áll" az október 12-i önkormányzati választáson – tette hozzá. Jelezte azt is, hogy a párt jelöltjeinek több mint egynegyede nő. Arról is beszámolt, hogy az MSZP országjárást indít, amelyben a párt országos elnökségének, a parlamenti frakciónak tagjai, valamint a választmány vezetése vesz részt.

A megyei jogú városokban ott az Együtt-PM

Az Együtt-PM-nek Budapest minden kerületében és az ország minden megyei jogú városában van jelöltje, a megyék többségében pedig önálló listát állít - tudatta szerdán a pártszövetség. Az Együtt-PM a főváros 12 kerületben önálló polgármester-jelöltet is indít. A pártszövetség aktivistái két hét alatt csaknem 45 ezer aláírást gyűjtöttek össze a megyei jogú városokon és Budapesten, továbbá vidéken.

Az LMP csak 22 kerület irányításáért küzd

Az LMP 22 budapesti kerületben állít polgármesterjelöltet, és ezek mindegyikében, valamint a fővárosban is lesz kompenzációs listája - jelentette be szerdán a párt önkormányzati szóvivője. Gerstmár Ferenc hozzátette: a párt tizenhat megyei jogú városban saját polgármesterjelöltet indít, míg két helyen független jelöltet támogat.

Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje és Dárdai Zsuzsa, a párt II. kerületi polgármesterjelöltje plakátot ragaszt Forrás: MTI/Soós Lajos

Az LMP eredeti terve az volt, hogy a főváros mind a 23 kerületében polgármester-jelöltet állítson, de ez Soroksáron nem sikerült. A XXIII. kerületben ugyanis Krizsán Tamást indította a párt, de a szükséges 300 ajánlás helyett a jelölt csupán 99 aláírást tudott gyűjteni határidőre. Így a választási bizottság már nem is vizsgálta azok érvényességét, mert ha mind érvényes is, nem éri el a minimálisan szükséges számot.

Több megyében nem végleges a lista

A DK-s óbudai jelöltekhez hasonló gondja volt több jelölő szervezetnek is, így elképzelhető, hogy nem tudnak megyei listát állítani az önkormányzati választásra. Baranya megyében például a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) listáját nem vették nyilvántartásba, mert nem gyűjtötte össze 985 érvényes ajánlást.

Csongrád megyében pedig a Munkáspárt listájának nyilvántartásba vételét utasította el a területi választási bizottság. Az ilyen döntések ellen pénteken 16 óráig lehet fellebbezni, de több jogorvoslati fórum is van, így a választási szervek döntése még a bíróságon is megtámadható.