Ne hagyja otthon az esernyőt!

életkép esernyő esik esős FOTÓ FOTÓTÉMA IDŐJÁRÁS ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ zápor Budapest, 2010. június 14.
Egy nő szalad a szakadó esőben a XVII. kerületi Keresztúri úton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint az északi, északnyugati é
Budapest, 2010. június 14. Egy nő szalad a szakadó esőben a XVII. kerületi Keresztúri úton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint az északi, északnyugati és keleti országrészben várhatóan előforduló zivatarokban felhőszakadásra, nagyobb méretű jégre, viharos széllökésekre is számíthatunk. A délutáni órákban 25-30 Celsius-fok valószínű. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Csütörtökön felhős lesz az ég, többféle várható eső, zápor, zivatar. Ugyanakkor, a Tiszántúlon még kellemes idő lesz, ott több órára is kisüthet a nap. A következő napokban azonban nagyon sok eső lesz - figyelmezetett az Országos Meteorológiai Szolgálat. 
Vágólapra másolva!

A Tiszántúlon még jó idő lesz

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég csütörtökön, nagy területen számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de a Tiszántúlon több órára is kisüthet a nap. Napközben egyre inkább a nyugati és az északi országrészben várható további ismétlődő eső, záporeső, helyenként zivatar, illetve estefelé az Alföldön is kialakulnak záporok, zivatarok. A déli szelet csütörtökön a Viharsarokban időnként erős széllökések kísérik. Zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön a tartósan csapadékos tájakon 16, 22, másutt 23, 30 fok között várható, a legmelegebb a Tiszántúlon lesz.

Helyenként 100 milliméternyi eső is hullhat Forrás: MTI/Földi Imre

Nagyon sok eső lesz

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyébként felhívta a figyelmet arra, hogy több napon keresztül rendkívül csapadékos lesz az idő. Csütörtöktől vasárnapig összességében több helyen is 40-50 milliméternél is több, de helyenként akár 100 milliméternyi is hullhat. Egy-egy intenzív zápor, zivatar során pedig lokálisan rövid idő alatt is leeshet 30 milliméternél több csapadék.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, hogy előkészítő ülésre összeült az Országos Műszaki Irányító Törzs az esős időjárás miatt. Leginkább a nagyobb vízgyűjtők lehetnek érintettek: a Rába, a Mura, a Dráva, a Duna és Észak-Magyarország vízgyűjtői, az említett folyók bármelyikén kialakulhat olyan helyzet, hogy a vízügyi szakembereknek az állami védvonalakon megerősített létszámban kell védekezniük.