MSZP-s szabadságharc a hídnál

Vágólapra másolva!
Az MSZP arra biztatja az embereket, hogy kössenek a Szabadság hídra szalagot, amelyre felírhatják: miért vívnának szabadságharcot. Erről Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselője és Tüttő Kata, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja beszélt kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Szabadság híd budai hídfőjénél tartott sajtótájékoztatón Ujhelyi István kezdeményezésüket azzal indokolta: az elmúlt négy évben Orbán Viktor miniszterelnök úgy tett, mintha forradalmár lenne, mégis a szabadság ellen harcolt. Mint mondta, a kormányfőnek nem az uniós intézmények ellen, hanem a munkanélküliség, a szegénység, az egészségügyi intézmények pusztulása ellen kellene harcolnia.

Orbánnak büdös az EU

Azt tapasztaljuk, hogy az EU értékei "büdösek" Orbán Viktornak, de az euró az jöhet a haveroknak - fogalmazott. Az EP-képviselő azt mondta, emlékeztetni akarják Orbán Viktort és a magyar társadalmat, hogy a szabadságharc ebben a formájában "súlyos történelmi tévedés". Tüttő Kata azt mondta, szeretnék, ha mindenki, aki tudatni akarja, miért is kell valójában szabadságharcot vívni, elmenne és szalagot kötne a hídra.

Kitért arra is, hogy téved a főpolgármester akkor, amikor azt mondja, az oktatás nem az ő hatásköre, mert ő felelősséget vállalt a Budapesten élő emberekért. Az sem lehet neki mindegy - folytatta -, milyen hosszúak a kórházi várólisták, és az sem lehet mindegy, milyen beruházás valósul meg Budapesten. Ha a szocialisták döntenek, nem stadion épül, hanem gyermekkórház - hangoztatta.

Fehér szalagok a hídon

A politikusok fehér szalagokat kötöttek a hídra, amelyeken a többi között a gyermekszegénység és a drága élelmiszerek elleni, illetve a szabad oktatásért folytatott harcra hívták fel a figyelmet.

A sajtótájékoztatón megjelent Molnár Gyula, az MSZP XI. kerületi polgármesterjelöltje, aki azt mondta, a mozgalomhoz elsőként csatlakozóként azért köti fel szalagját, mert olyan országban szeretne élni, ahol a politikai ellenfeleket vitákban győzik le, és nem "kiiktatni" próbálják őket. Példaként saját, felmentéssel végződő büntetőügyét, illetve az Ökotárs Alapítványnál történt hétfői hatósági intézkedéseket említette.