Minősített bűncselekmény lehet az egyetemi erőszak

vagyonnyilatkozat 2014
Balog Zoltán
Vágólapra másolva!
Minősített tételnek számítana a büntető törvénykönyvben a jövőben, ha valaki oktatási intézményben, vagy ahhoz kötődő rendezvényeken szexuális bűncselekményt követ el. 
Vágólapra másolva!

Erről Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter beszélt kedden a fővárosban a Felsőoktatási Kerekasztal ülése előtt.

A jogszabályváltozást a fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszak után kezdeményezi Balog Zoltán az igazságügyi miniszternél. Egyébként az ehhez hasonló bűncselekményeket eddig öt év börtönnel büntethették, ha változik a jogszabály, akkor 8 évig maradhat rács mögött az erőszakoló.

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy a fonyódligeti gólyatáborban történt eset kapcsán felmerül a kérdés, hogy jól vannak-e szabályozva a hallgatók és az őket képviselő szervezetek jogai és kötelezettségei.

Mint arról már beszámoltunk, az ELTE Tanító-és Óvóképző Karának fonyódligeti gólyatáborában erőszakoltak meg nemrégiben egy elsőéves lányt. Az esettek kapcsolatban néhány nappal később letartóztattak egy budapesti férfit, aki fotós-szervezőként dolgozott a gólyatáborban. Egyébként már a tavalyi gólyatáborban is ő készített videókat és fényképeket.

Közben az is kiderült a férfiről, hogy már volt büntetve hasonló cselekmények miatt. Sajtóhírek szerint 1996-ban is megerőszakolt egy lányt, ráadásul saját évfolyamtársát. A vizsgálatok még az egyetemen és a rendőrségbél is tartanak, azonban nem kizárható, hogy a kar HÖK elnökének felhívták a figyelmét a férfi viselkedésére.