Veszélyben érzi a függetlenségét a jegybank

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank a jegybanki függetlenség korlátozására tett próbálkozásnak tartja egyebek mellett az Országgyűlés költségvetési bizottságának hétfői összehívását, és leszögezi, hogy az MNB közpénzből közvagyont, nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont teremt.
Vágólapra másolva!

A költségvetési bizottságot hétfőre Burány Sándor, a testület MSZP-s elnöke hívta össze, miután azt az MSZP, az LMP és az Együtt–PM is kezdeményezte. Az elnök az MTI-nek korábban elmondta, hogy az ülésen Matolcsy György és a jegybank felügyelőbizottsági tagjainak meghallgatását tervezik, az MNB ingatlanvásárlásairól és az alapítványainak juttatott 200 milliárd forintról.

Vitatkoznak a hatáskörön

A jegybank működésének ellenőrzése nem az Országgyűlés költségvetési bizottságának, hanem az Országgyűlés gazdasági bizottságának hatáskörébe tartozik – ismételte meg közleményében az MNB, és a jegybank működését illetően törvénytelennek minősítette az Országgyűlés költségvetési bizottságának a testület szocialista elnöke által történt összehívását.

Az MNB már a múlt héten közölte, hogy hasonló megfontolások alapján Matolcsy György nem vesz részt a bizottság hétfői ülésén. A hétfői közleményben kiemelik, hogy a jegybanktörvény szerint az MNB elsődleges céljának teljesítése esetén támogatja a kormány gazdaságpolitikáját. Ennek keretében került sor többek között az alapkamat csökkentésére, a növekedési hitelprogram elindítására és a jegybank társadalmi felelősségvállalási programjának megvalósítására áll a közleményben.

Az MNB szerint átlátható a működése

A Magyar Nemzeti Bank a jegybanki eszközrendszert és forrásokat elsődleges céljának és alapvető feladatainak veszélyeztetése nélkül továbbra is a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható gazdálkodás elvének érvényesítésével működteti, arra törekedve, hogy a központi költségvetésnek a jegybank felé fennálló térítési kötelezettsége ne keletkezzen, vagyis ne terhelje az adófizetőket – hangsúlyozza a jegybank közleménye.

Közpénzt költ a jegybank is

Az MNB közpénzből gazdálkodik, döntéseivel így például alapítványai létrehozatalával az MNB közvagyont, nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont teremt. Az MNB minden jogszabályban meghatározott beszámolási kötelezettségének eleget tesz, ennek keretén belül rendszeresen beszámol a jegybank tevékenységéről az Országgyűlés gazdasági bizottságának. A Magyar Nemzeti Bank tevékenységét emellett rendszeresen ellenőrzi az Állami Számvevőszék és a jegybank belső ellenőrzési igazgatósága fűzik hozzá.