Titkolózás miatt beperelte a TASZ a Kehit

Vágólapra másolva!
Pert indított a Kehi ellen a TASZ. Azt akarják megtudni, hogy ki és miért utasította őket a civilekkel szembeni vizsgálatra. Eddig ugyanis hiába kérték az erre vonatkozó adatokat. A jogvédők elítélték a civileknél zajlott hétfői razziákat is.
Vágólapra másolva!

Beperelte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Ezt a szervezet közölte hétfőn. A jogvédők azért indítottak eljárást pénteken, mert a Kehi a többszöri közérdekű adatigénylés ellenére sem árulta el, ki utasította őket arra, hogy vizsgálatot indítsanak a Norvég Alap által támogatott civil szervezeteknél.

A TASZ szerint a Kehi a nyár folyamán több fordulóban többek között őket is felszólította különböző dokumentumok átadására. Ennek nem tettek eleget, mert vitatták az ellenőrzés jogalapját, de a kért dokumentumokat közzétették honlapjukon.

Politikailag motivált

A Kehi-vizsgálat a TASZ szerint politikailag motivált: az a célja, hogy aláássa a civil társadalom egyes képviselőinek hitelességét. Szerintük ezt igazolja az is, hogy a vizsgálatnak csak a kormány számára kedvező adatairól tájékoztatnak nyilvánosan, és csak akkor, ha ez a céljukat szolgálja.

A TASZ ezért pár hete közérdekű adatigénylésben kérte a jogvédő szervezet a vizsgálat legfontosabb adatainak kiadását annak érdekében, hogy ne csak a kormány ellenőrizze, miről szerez tudomást a közvélemény. A TASZ azt szerette volna megtudni, hogy

kezdte el a vizsgálatot a Kehi. A hivatal azonban megtagadta az adatok kiadását, arra hivatkoztak, hogy azok döntés-előkészítő jellegűek. A TASZ ezért indított pert.

Hétfőn közölték azt is, hogy elítélik a Nemzeti Nyomozóiroda razziáit a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait elosztó civil szervezeteknél. Szerintük

– írták.

A TASZ jogi tanácsadással segíti a helyszínen a büntetőeljárásban érintett szervezetek dolgozóit.