Rendőrök vitték el az Ökotárs vezetőjét

ökotárs tüntetés Móra Veronika
Móra Veronika az ökotárs alapítvány vezetője
Vágólapra másolva!
Hétfőn este elvitték a rendőrök az Ökotárs Alapítvány vezetőjét, Móra Veronikát. Erős Barbara, a Demokratikus Jogok Fejlesztésért Alapítvány stratégiai igazgatója azt mondta: úgy tudja, nem vitték be a rendőrségre, csak a lakására kísérték, hogy a vezető otthoni laptopját is megvizsgálják. A Nemzeti Nyomozó Iroda reggel vonult ki a Norvég Civil Alapot kezelő Ökotárs alapítvány irodájához, és a Demnethez. Szolidaritásból este több szervezet is tüntetett az alapítványok épületei előtt. 
Vágólapra másolva!

Rendőrök szállták meg az irodákat

Reggel kilenc óra előtt nem sokkal vonultak ki a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai az Ökotárs Alapítvány, valamint a Demokratikus Jogok Fejlesztésért Alapítvány irodájába. A nyomozók laptopokkal érkeztek az épületekbe és azonnal megkezdték a vizsgálódást. Úgy tudjuk, a hatóságok nem léptek föl durván, ugyanakkor az alapítványok munkatársai nem használhatták a vezetékes telefont és a saját mobiltelefonjaikat sem.

Készenléti Rendőrség az Ökotárs Alapítványnál Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ORFK kommunikációs osztálya a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében közölte, hogy hűtlen kezelés és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen, ezért tartanak házkutatást az Ökotárs Alapítvány irodájában.

A munka nem áll meg

Erős Barbara, a Demnet stratégiai igazgatója az Origóval közölte: „hozzánk azért jöttek, mert minden, ami az Ökotárssal összefügg az minket is érint, hiszen mi vagyunk a lebonyolító konzorcium”. A vezető elmondta, hogy a rendőrök egy listát hoztak magukkal. Tizenhárom civil szervezet neve szerepelt rajta. Egyebek mellett a Krétakör, a NANE, több melegszervezet, a TASZ, valamint a Transparency International Magyarország. Ezek ügyében vizsgálódnak. „Elvittek egy szervert, a laptopomat, és egy dossziét. Sajnos elvittek egy olyan anyagot is, ami nem a Norvég Alaphoz tartozik. Ezekről kaphatunk másolatot, így a munka folytatódik tovább és nem áll le – mondta Erős Barbara, majd az alapítvány nevében hozzátette: vitatjuk az egész eljárást és a nyomozás jogszerűségét.

Azonnal tüntetést szerveztek

A délelőtti órákban Papp Réka Kinga, a 4K! szóvivője az Origónak hangsúlyozta, hogy kifogásolja a rendőrségi eljárás menetét. Szerinte ez a módszer félelemkeltés az Ökotárssal szemben, ezért tüntetést szerveztek este hat órára.

Tüntető az Ökotárs irodája előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

A tüntetés bevezetéseként egy magánember jelent meg a Szerb utcában, és demonstrálni kezdett a bejáratnál az Ökotárs Alapítványnál zajló házkutatás ellen. Gulyás Balázs szerint a miniszterelnök ugyanolyan módszerekkel akar leszámolni a civilszervezetekkel, ahogyan tette ezt Oroszországban Vlagyimir Putyin elnök. Emlékeztetett arra, Orbán Viktor 1990 előtt külföldről, a Soros Alapítványon keresztül jutott támogatáshoz. "Nem engedhetjük, hogy visszatérjen az 50-es évekbeli politika" - mondta.

A lakók beszámolói szerint a rendőrség napok óta készülhetett a razziára, hiszen a szomszédos Fejér György utcában – ahova az autóikat leparkolták – két napja megállási tilalmat jelző táblákat helyeztek ki.

Rendőrök az Ökotárs Alapítvány irodjánál Fotó: Polyák Attila - Origo

Hétfőn délután fél kettő előtt nem sokkal jött ki először két nyomozó az épületből. Hogy mit hoztak el a táskában az irodából, arról tájékoztatást nem kaptunk.

Tüntetők: Rendőrállam!

Este hat óra előtt pár perccel vitték el a rendőrök Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány igazgatóját. A Szerb utcai épület előtt addigra összegyűlt több száz fős tömeg eközben folyamatosan azt skandálta: „Rendőrállam, rendőrállam!”. Kérdésünkre Erős Barbara, a Demnet stratégiai igazgatója azt mondta, úgy értesült, hogy Móra Veronikát nem vitték be a rendőrségre, csak a lakására kísérték, hogy az otthoni laptopját is megvizsgálják.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője Fotó: Polyák Attila - Origo

Suri Szilvia a tüntetés egyik szervezője, a rendezvény bejelentője szerint a civil szektort nem lehet megfélemlíteni. Azt mondta, mi most azt demonstráljuk, hogy együtt vagyunk és biztosítjuk az Ökotárs Alapítványt a támogatásunkról.

Falus Ferenc, a baloldal főpolgármester-jelöltje Fotó: Polyák Attila - Origo

A demonstráción többek között megjelent Falus Ferenc, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje is. Az Origó kérdésére azt mondta, ha megválasztják, akkor támogatni fogja a civileket és nem üldözni. Szerinte aránytalan az intézkedés, ami történt. „Néhány könyvelési probléma, ha egyáltalán volt ilyen, nem igényli a készenléti rendőrség kivonulását” – jelentette ki.

Mécs Imre korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő az Origónak azt mondta: szerinte felháborító, hogy a rendkívül szűkös civil támogatásokat is le akarja „nyúlni” a kormány. „Hihetetlenül ostoba dolog ez, hiszen a Norvég kormány az egyik leghiggadtabb, legnyugodtabb és legliberálisabb kormány Európában. És az ő jótéteményeiket, segítségüket kifogásolni és rendőri zaklatást produkálni több mint öngyilkosság a kormány részéről” – vélekedett Mécs Imre.

A Demnet irodája elé vonultak

Fél hét után Papp Réka Kinga, a 4K! szóvivője megafonban szólt a tüntetőkhöz. Felszólította a tömeget, hogy vonuljanak együtt a Demnet irodája elé, az Apáczai Csere János utcába, majd egy közös filmnézésre invitálta az egybegyűlteket. „A Tanút választottuk. Ha összefüggést látnátok a szereplők és a történetek között, akkor az csak a véletlen műve” – jegyezte meg ironikusan a szóvivő.

Tüntetés az Ökotárs Alapítvány mellett Fotó: Polyák Attila - Origo

A tüntetők békésen vonultak át a másik alapítvány épülete elé. A menet közben „demokráciát” követeltek és ismét elhangzott a „rendőrállam” felkiáltás. A tömegben ott volt Juhász Péter is, az Együtt-PM belvárosi polgármester-jelöltje. Az Origo kérdésére azt mondta, hogy szerinte a jelenlegi hatalom elnyomja a civileket, ahelyett, hogy a munkájukra támaszkodna, ami egy normális demokráciában az alapja lenne a társadalomnak. Hozzátette: vérlázítónak tartja ahogyan ez a kormány most bánik a civilekkel. „Nyilvánvalóan koncepciós eljárás, ami zajlik és nyilvánvalóan politikailag motivált és nem gazdasági alapja van” – tette hozzá.

Szolidaritásból mentek el

Az általunk megkérdezett résztvevők fontosnak tartják a civilek szerepét hazánkban. Mint mondták, pusztán szolidaritásból jöttek el demonstrálni. A CFCF, Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány egyik dolgozója szerint az teljesen nyilvánvaló, hogy a külföldről beérkező pénzeket gazdaságilag ellenőrizni kell, de az nem a kormány, hanem a Norvág Alap feladata. Szilvási István úgy véli, az állam nem mondhatja meg, hogy civilek hogyan működjönenek. „A civil szféra legfontosabb feladata pont az, hogy a mindenkori kormányt ellenőrizze és nem fordítva”.

Tüntetés az Ökotárs Alapítvány mellett Fotó: Polyák Attila - Origo

A Demnet irodája előtt felszólalt többek között László János, a Magyar Kerékpárosklub korábbi elnöke és a Greenpeace Magyarország vezetője, Szegfalvi Zsolt is, akik hangsúlyozták, hogy kiállnak az Ökotárs mellett.

A tüntetés valamivel este 7 óra után ért véget. Ötszáz demonstráló lehetett.

A kölcsönök miatt nyomoznak

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter áprilisban kifogásolta először, hogy nem a kormány ellenőrzi a Norvég Alap civilekhez juttatott támogatásait. A tárcavezető szerint ugyanis LMP-hez köthető szervezeteket támogatnak. A Miniszterelnökség májusban kérte fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a Norvég Alap teljes körű vizsgálatára. Augusztusban sikkasztás miatt indított vizsgálatot az Ökotárs alapítvány által koordinált Norvég Civil Támogatási Alap gyakorlata ellen az ügyészség. A Kehi legutóbbi vizsgálata szerint az egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy a gyanú szerint erre nem volt engedélye. Most emiatt nyomoznak.