Pénz nélkül a BKV: előlegből fizetik a bért

Fővárosi közgyűlés
Vágólapra másolva!
Adósságának szeptember 30-án esedékes 2,4 milliárd forintos törlesztő részletét, majd október 7-én alkalmazottainak 3 milliárd forintnyi bérét is csak úgy tudja kifizetni a BKV, ha a következő hónapok működési támogatásához nyúl. Ez a pénz azonban késő ősszel hiányozni fog.
Vágólapra másolva!

Tartalékai után jövőjét kénytelen felélni a BKV. A cég a következő hónapok működési támogatásának terhére tudja csak kifizetni adósságának újabb törlesztő részletét, illetve mintegy 10 ezer alkalmazottjának szeptemberi fizetését - értesült az Origo.

Megpróbál túlélni a BKV

Hónapok óta a túlélésért küzd a BKV, a nyár végére pedig tartalékai elfogytak. A cég év elején fennálló mintegy 67 milliárd forintos adósságállományának nagy része banki hitel - 61,7 milliárd -, amelyből idén a BKV saját erőből két törlesztő részletet visszafizetett mintegy 4,7 milliárd forint értékben, de ehhez már teljesen felélte tartalékait.

A közlekedést azért nem kell leállítani, de a BKV feltélte már a tartalékait Forrás: Origo

Szeptember 30-án esedékes egy újabb, 2,4 milliárd forintos részlet, amit a BKV gazdálkodására rálátó forrásunk szerint még kifizetnek, de valójában ennek fedezete sincs meg. Így a cég vagyonkezelőjének, a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) a BKV számára havonta folyósított, a fővárosi közgyűlés által jóváhagyott összegű működési támogatás előrehozott kifizetéséből utalnak a hónap végén a hitelező bankoknak.

A havi bérre 3 milliárd kell

Mivel a BKV csak a legvégső esetben nyúlna ahhoz, a gazdasági életben amúgy nem szokatlan megoldáshoz, hogy beszállítói számláinak halogatásával jusson néhány hétre lélegzethez, a következő nagyobb kiadást, az október 7-én esedékes bérfizetést is a következő hónapok működési támogatásának terhére egyenlíti majd ki. Ez a törlesztő részletnél is nagyobb összeg, mintegy 3 milliárd forint.

A dolgozók tehát megkapják időben a fizetésüket, és a bankok is határidőre a maguk pénzét, ám ennek nagy ára van: a két tétel nagyjából elviszi a BKK-tól működésre kapott egyhavi apanázst. Ez pedig hiányozni fog, ha időközben a BKV eredeti terveinek megfelelően nem tudja újabb bankhitelből refinanszírozni lejáró adósságát.

Hitelből törlesztenek hitelt

Sem a BKV-nak, sem a 3-as metró járműcseréje miatt éppen hitelfelvételre készülő fővárosnak sincs ugyanis a kamat- és tőketörlesztésre fordítható pénze, így a BKV bár újabb hiteleket 2010 óta nem vett fel - sőt adósságállományát csökkentette is -, tartozásait csak újabb hitelekből tudja kifizetni.

Metrópótló buszra várakozók - nem csak a metrót, a hiteleket is pótolni kellene Forrás: [origo]

Nem is lenne baj, ha a bankok nem lennének bizalmatlanok a forráshiánnyal küzdő BKV-val, illetve a feszített költségvetésű fővárossal szemben, de azok. Már csak állami készfizető kezesség mellett hajlandóak akár az önkormányzatnak, akár a cégének kölcsönt adni. A kormány viszont egyelőre nem vállalt garanciát.

A BKV Zrt. hiteleinek tőketörlesztése (millió forint)

2014. március 31.2442,5
2014. június 30.2262,5
2014. szeptember 30.2442,5
2014. december 31.2262,5
2015. március 31.6745
2015. június 30.28225
2015. szeptember 30.695
2015. december 31.16625
Összesen 61700

Jövőre még rosszabb lesz

Az idén szeptemberi fizetés után idén még egyszer, decemberben kellene törleszteni a bankoknak 2,2 milliárdot, jövőre viszont a 3,4 milliárdos kamatfizetés mellett a fennmaradó teljes hitelállomány, 52,9 milliárd forint tőketörlesztése is esedékessé válik. A BKV ezt is újabb hitelekkel váltaná ki állami garancia mellett.

Amikor a hitelek refinanszírozási nehézségei kapcsán július végén az Origo beszámolt a BKV gazdálkodásának kilátásairól, a cég és a Vitézy Dávid vezette BKK reagálásában igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a közlekedési vállalat nincs csődveszélyben. Azt elismerték, hogy nehéz a helyzet, és nincs állami garancia - márpedig ez azóta sem változott.

Téma lett volna a közgyűlésen

A BKV gazdálkodását érintő kérdések is szerepeltek volna a fővárosi közgyűlés szeptember 9-re összehívott rendkívüli ülésén. Az ülést ellenzéki képviselők eredetileg azért kezdeményezték, mert a cég gazdálkodása forráshiányos, lejáró hiteleinek refinanszírozása is megoldandó feladat, mindez pedig szerintük nem halasztható az októberi választás utánra.

A fővárosi közgyűlés ülését összehívták, de határozatképtelen lesz Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Tarlós István főpolgármester összehívta ugyan a tanácskozást, de jelezte, hogy az ellenzék politikai kampánya részének tekinti a kezdeményezést, mondván: minek vitázzon folyamatban lévő ügyekről egy olyan testület, amely ebben az összetételben már biztosan nem ülésezik többet.

Kevesen gondolták komolyan

A főpolgármester problémamegoldó szándékának komolyságát jelzi az ellenzék szerint, hogy Tarlós kedden reggel 7 órára, vagyis a Városháza hivatali munkaidején kívülre hívta össze az ülést. Csakúgy, mint a szintén hivatali időn kívülre, este hétre összehívott június 27-i ülés esetében, melyet szintén az ellenzék kezdeményezett. Arról távol maradt a Fidesz-KDNP, így határozatképtelen volt a közgyűlés.

A hírek szerint jövő kedden a kormánypárti képviselők szintén bojkottálták volna az ülést. A Jobbik fővárosi frakciója is kampánycélokat emlegetett, és jelezte távolmaradását. Az ülést kezdeményező ellenzékiek végül pénteken bejelentették: nem vesznék részt "az alibiből összehívott közgyűlési ülésen", "a fővárosiakat megalázó bohózatban".