Újra bíróság elé állnak az ároktői banda tagjai

Vágólapra másolva!
Két hét múlva lesz az ároktői banda tagjai elleni büntetőper másodfokú tárgyalása. Az idős embereket különös kegyetlenséggel kirabló társaságot januárban már elítélték a 2008-ban és 2009-ben elkövetett két halálesettel járó támadásokért . Az ügyükben zajló eljárás rendkívül hosszúra húzódott, még szökni is próbáltak.
Vágólapra másolva!

Szeptember 18-án és 19-én a Szegedi Ítélőtáblán tárgyalják másodfokon az ároktői banda ügyét. A második tárgyalási napon várhatóan határozatot is hirdet a bíróság.

Januárban a Fővárosi Törvényszék első fokon három életfogytiglant szabott ki idősek sérelmére elkövetett súlyos cselekmények miatt a hattagú ároktői banda ügyében. Az első- és a harmadrendű vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra, a másodrendű vádlott pedig leghamarabb 30 év múlva. A negyedrendű vádlott 8, az ötödrendű 20, a hatodrendű pedig 10 évet kapott nem jogerősen.

Különös kegyetlenséggel

A törvényszék nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérlete, továbbá számos rablás, személyi szabadság megsértése, testi sértés és más bűncselekmény miatt mondta ki egyes vádlottak bűnösségét.

Az ügyészség a támadássorozat mindkét halottját a vádlottak terhére rótta, a bíróság azonban az egyik emberölésnél nem látta egyértelműen bizonyítottnak a vádlottak bűnösségét, ezért ebben a vádpontban felmentette őket. A tucatnyi támadásból a bíróság az elsőrendű vádlottat kilenc, a másodrendűt hét, a harmadrendűt pedig nyolc esetben találta bűnösnek több különféle bűncselekmény miatt.

Betömött szájjal

A vádlottak éjjel, maszkban törték rá a bejárati ajtót 70-80 éves emberekre, rúgták, bottal, ököllel verték őket, majd megkötözték és azért bántalmazták tovább őket, hogy értékeit megszerezzék. Az áldozatok töréssel, belső sérülésekkel, megkötözve, betömött szájjal szenvedtek otthonukban akár egy fél napon keresztül is, nemegyszer úgy, hogy súlyos bútorokat is rájuk tettek.

A Budapest külső kerületeiben, illetve vidéki településeken 2008 ősze és 2009 tavasza között elkövetett tíz támadásban szerzett zsákmány összege 10 millió forintra tehető, de volt, ahol csak néhány ezer forintnyi fagyasztott húst raboltak.

Szökésben

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért, enyhítésért fellebbeztek.

A fél évtizede húzódó eljárásban tavaly tavasszal többen előzetesből házi őrizetbe kerültek, mert lejárt az előzetes letartóztatás törvényben rögzített, akkor még négyéves felső határa. Októberben két vádlott meg is szökött házi őrizetéből, de napokon belül kézre kerítették őket Svájcban.