Leminősítette a Moody's az Erstét

Vágólapra másolva!
Leminősítette az Erste bankcsoportot pénteken a Moody's Investors Service, mindenekelőtt a pénzintézet közép-európai piacain, köztük Magyarországon érvényesülő hitelkockázatokkal indokolva a lépést.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja péntek este Londonban bejelentette, hogy az osztrák bankcsoport hosszú futamidejű, előresorolt, fedezet nélküli adósságának besorolását, valamint betéti osztályzatát az eddigi "Baa1"-ről egy fokozattal "Baa2"-re rontotta; a Prime-2 rövid távú besorolásokat megerősítette. A hosszú távú betéti és adósosztályzatokat változatlanul negatív kilátás terheli.

A Moody's lejjebb vitte az Erste alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) osztályzatát is, "baa3"-ról ""ba1"-re. Ezzel a mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével. Indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy az Erste közép- és kelet-európai érdekeltségeinek még mindig magas, átlagosan 14,1 százalékos nem teljesítő kinnlevőség-hányada tartós eszközminőség-problémákat jelez ebben a térségben.

Sebezhető a bankcsoport

A Moody's várakozása szerint az Erste nem teljesítő követelésállománya magas szinten ugyan, de most már stabilizálódni kezd, a bankcsoport azonban továbbra is sebezhető marad a kelet-európai gazdasági aktivitás lanyhulásától, különös tekintettel arra, hogy legfontosabb közép- és kelet-európai piacai közül háromban a térségi átlagon belül igen magasak a nem teljesítő kinnlevőségi hányadok. Romániában 29,3 százalék, Magyarországon 26,4 százalék, Horvátországban 18,3 százalék ez az arány - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's megítélése szerint ugyanakkor az Erste tőkehelyzete megfelelő a veszteségek elviseléséhez a környezet további romlása esetén is. Az osztrák bankrendszer Közép- és Kelet-Európából eredő kockázataira más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő nemrégiben erről összeállított elemzése szerint az osztrák bankrendszer jövedelmezőségére negatív hatással van a felzárkózó európai térség fizetőeszközeinek leértékelődése, a problémás kinnlevőségek magas arányából eredő költségteher és a hitelkiáramlás lanyha bővülése.

Kedvezőtlen törvényalkotás Magyarországon

Ehhez járulnak egyes kedvezőtlen törvényalkotási lépések - különösen Magyarországon -, valamint a bankokra kirótt jelentős különadók több kulcsfontosságú térségi piacon. Az idei első negyedévben az ilyen adók és illetékek a térségben aktív legnagyobb osztrák bankok működési költségeinek 5-9 százalékát tették ki - állt a Fitch Ratings elemzésében. A tanulmány Magyarországgal foglalkozó fejezetében a Fitch londoni elemzői megállapították, hogy a magyar bankrendszer évek óta veszteséges, és a 2013 végéig terjedő időszakban Magyarország volt az egyetlen olyan piac, amelyen az osztrák bankok is összességében veszteséggel működtek.