Kínából is érkeztek harcosok az Iszlám Államhoz

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam oldalán harcolt az a kínai állampolgár, akit a hadsereg katonái fogtak el két nappal ezelőtt - állítja az iraki védelmi tárca. Becslések szerint közel százan érkeztek Kínából, hogy segítsék a fanatikus fegyvereseket, az "import” terroristák pedig ujgurok a feltételezések szerint. A kínai külügy nem erősítette meg az elfogás hírét.
Vágólapra másolva!

Egy szír és egy kínai harcost is elfogott az iraki hadsereg az IÁ-val folytatott harcok után – jelentette két nappal ezelőtt az iraki védelmi minisztérium. Ha a hír igaz, a fogoly az első elfogott kínai állampolgár, aki az Iszlám Állam oldalán harcolt.

Peking nem erősítette meg, hogy valóban egy kínai állampolgárról lehet szó, az Iraq News által bemutatott, brutális fotók alapján pedig annyi biztos, hogy egy ázsiai férfit fogtak el, aki az ISIS emblémáját viselte. A képek megtekintését csak felnőtt olvasóknak ajánljuk.

Arról sincs pontos információ, hogy jelenleg hány kínai harcolhat az Iszlám Állam kötelékében – Vu Sike, a kínai kormány egykori közel-keleti megbízottja szerint közel 100-an csatlakozhattak a fanatikusokhoz, írta honlapján a CNN.

A feltételezések szerint a támogatók Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területről, Kína legnagyobb tartományából érkezhettek. Az ujgurok többsége muszlim hitű, függetlenségi törekvéseik és az etnikai feszültségek miatt pedig a tartományban gyakoriak a véres összecsapások a kínai hatóságokkal. A felkelő ujgurokat a kínai rezsim terroristáknak tekinti.