Szigorítaná az egyetemre bejutást az ELTE rektora

Mezey Barna Budapest, 2014. szeptember 4.
Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora az egyetemi gólyatáborokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón az ELTE dékáni tanácstermében 2014. szeptember 4-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2014. szeptember 4. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora az egyetemi gólyatáborokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón az ELTE dékáni tanácstermében 2014. szeptember 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Felfüggesztette az ELTE vezetése annak a hallgatói önkormányzatnak a működését, amelynek gólyatáborában megerőszakoltak egy elsőéves lányt. Fegyelmi vizsgálatok sora indult, végső esetben akár ki is rúghatják a felelősöket. Mezey Barna, az ELTE rektora az eset miatt miniszteri szinten egyeztetett, elképzelhető, hogy szigorodnak a felsőoktatásba jutás feltételei. 
Vágólapra másolva!

– közölte Mezey Barna, az ELTE rektora csütörtökön, amikor a múlt heti fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszak után hozott intézkedéseket ismertette. A rektor szerint a Hallgatói Önkormányzat megsértette az egyetem normáit. Megerősítette, hogy az erőszakoló férfi az ELTE hallgatója, harmadéves az informatikus-könyvtár szakon.

A gólyatáborban fotósként dolgozó férfit azzal gyanúsítják, hogy péntek éjszaka megvert és megerőszakolt egy elsőéves lányt. Már előzetes letartóztatásban van, és kiderült róla, hogy korábban már büntették hasonló bűncselekményért. Az nem világos, hogy a gólyatábor szervezőinek volt-e tudomása a férfi előéletéről, erre az egyetemi vizsgálatok fognak fényt deríteni.

Fegyelmi indult az erőszakoló ellen, ezt azonban felfüggesztették, amíg az ellene indult büntetőeljárás tart. A hallgatói önkormányzat elnökségének működését azonnal felfüggesztették, és belső vizsgálatot indítottak itt is.

Mezey Barna rektor Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kirúgások is lehetnek

Azt szeretnék kideríteni, hogy ki, illetve kik tudhattak arról, hogy az erőszakkal gyanúsított férfi már volt büntetve, és hogy mindezek ellenére miért engedték be a gólyatáborba. A rektor szerint a vizsgálat rövidesen befejeződik, és annak fényében döntik el, hogy mi lesz a HÖK vezetőivel és a tábor szervezőivel. Végső esetben kirúghatják őket az egyetemről.

Az eset miatt Mezey Barna már találkozott a felsőoktatási államtitkárral és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel. A rektor felvetette, hogy szigorítani kellene az egyetemre való bejutás feltételein, mert nincs eszközük ellenőrizni a jelentkezők előéletét. Példaként az erkölcsi bizonyítvány kérését említette. Erről még folynak az egyeztetések.

Fábri György rektorhelyettes, Mezey Barna rektor és Zaránd Péter, az ELTE HÖK elnöke (balról jobbra) Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szigorítás a gólyatáborokban

Az egyetem vezetése változtatni akar a gólyatáborok szervezésén is. Ezentúl ellenőrzött táborok lesznek, lehetőleg minél közelebb az egyetemhez. Komolyabbak lesznek a regisztráció feltételei is, és azt szeretnék, ha a szervezők, illetve a felsőévesek példamutatóan viselkednének a táborokban. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hallgatói önkormányzatoknak milyen szerepük lesz a jövőben a szervezésben, erről is tart az egyeztetés.

A megerőszakolt lánnyal jelenleg pszichológus foglalkozik, és minden segítséget magadnak neki, hogy túlléphessen a tragédián. Az egyetem azon van, hogy a lány megkezdhesse tanulmányait – mondta Mikonya György, a Tanító- és Óvóképző kar dékánja.

Az egyetem vezetése a Tanító- és Óvóképző kar önkormányzatán kívül felfüggesztette az Állam- és Jogtudományi kar hallgatói önkormányzatát is és az instruktori köröket is. Az ÁJK-t azért, mert nemi erőszakra buzdító rigmusokat énekeltek.