Fellebbeztek Lázárék a külföldi utazások részletei miatt

Vágólapra másolva!
Az év elején indított pernek még nincs vége.
Vágólapra másolva!

Fellebbezett a miniszterelnökség az ellen a bírósági döntés ellen, amely arra kötelezte volna, hogy áruljon el részleteket Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter utazásairól. Ez az Origo volt főszerkesztő-helyettese, Pethő András által kezdeményezett per csütörtöki tárgyalásán derült ki - írta az Index.

Az év elején kezdeményezett perben azt firtatta az Origo és kollégája, hogy Lázár János milyen célból, és kikkel utazott egyes európai nagyvárosokba, a szokásos hivatalos utak költségeihez képest jóval drágábban. A per eddigi tárgyalásai során kiderült, hogy a három utazáson két ember (Lázár és egy kollégája) több mint kétmillió forintos szállodaszámlát hozott össze. Lázár János májusban visszafizette az utazási költségtérítést.

A bíróság korábban már hozott részítéletet az ügyben. Ebben két utazás – a svájci és az olaszországi – esetében részletesebb tájékoztatásra kötelezték a Miniszterelnökséget arról, hogy mit csinált Lázár János a külföldi útjain. Ez ellen a döntés ellen fellebbeztek a csütörtöki tárgyaláson.

A Miniszterelnökség mindig azzal hárította el az utazásokra vonatkozó kérdéseket, hogy Lázár János a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatalt felügyelő államtitkárként vett részt ezeken.

Az ügy részleteiről a volt főszerkesztő-helyettes a Transparency International blogján írt bővebben.