Folytatódik az adok-kapok Lázár és Tarlós között

Tarlós István, Budapest főpolgármestere, interjú
Vágólapra másolva!
Csak mószerolni tudná ezt a kormányt a főpolgármester Brüsszelben, ahová Lázár János lobbizni küldte - válaszolt Tarlós István a miniszternek.
Vágólapra másolva!

Tarlós István viszonválaszával folytatódott szerdán a főpolgármester és a Miniszterelnökséget vezető Lázár János közti nyilatkozatháború.

Ki ül fordítva a lovon?

"Tegnap üzenetet kaptam. Menjek Brüsszelbe lobbizni. Van ezzel egy kis probléma" - kezdte közleményét a főpolgármester, utalva Lázár János kedd esti tanácsára, miszerint ha uniós nagyberuházásokra szeretne támogatáshoz jutni a főváros, a főpolgármester menjen lobbizni a forrásokért Brüsszelbe.

Tarlós István szerint a miniszter ostobaságokat beszél Forrás: Bielik István - Origo

"A fővárosnak vannak előkészített projektjavaslatai. Küzdünk is értük - itthon" - írta Tarlós, majd emlékeztette a Miniszterelnöskéget vezető minisztert, hogy az EU kormányokkal áll kapcsolatban, azok a partnerei, nem pedig a polgármesterek.

Teljes félreértés, vagy tájékozatlanság az az állítás, hogy "a kormány minden budapesti beruházást támogat, amit az Unió támogat" - folytatta Lázár nyilatkozatának helyreigazítását Tarlós, mondván: "a mondatnak nincs értelme". Ugyanis amit a kormány támogat, csak azt támogatja az Unió - tette hozzá.

Ostobaságokat beszél

Tarlós visszautasította Lázár utalását, miszerint a budapesti fejlesztések támogatása azon múlna, hogyan „lobbizik" a főpolgármester Brüsszelben. Ez az állítás szerinte ostobaság, hiszen az EU nem irkál tételeket a kormány listájába.

Tarlós szerint egy polgármester politikai értelemben lobbizhatna csak Brüsszelben, de az nem lobbi lenne, hanem a kormány "mószerolása", annak bizonygatása, hogy rossz listát készítettek. "Külföldön mószerolni a saját kormányomat, nem az én műfajom, még ellenzéki kormánnyal se tenném" - írta a főpolgármester.

A Mindenhatóval kezdődött

A főpolgármester és a miniszter vitája azzal kezdődött, hogy Lázár Jánosnak egy homályos utalása miatt veszélyben érezte a főpolgármester az általa, győzelme esetén a következő önkormányzati ciklusra tervezett budapesti nagyberuházások uniós támogatását.

Lázár János inkább a vidéknek szánná a brüsszeli pénzeket, így kevesebb juthat a fővárosnak Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Tarlós által említett beruházásokat az MTI híradása szerint Lázár szóba sem hozta, ám valóban utalt arra, hogy a források elosztásánál a vidéket részesítenék előnyben, miközben Tarlós éppen a főváros és a vidék szembeállítását szeretné kerülni, hiszen - mint az Origonak adott interjújában panaszolta - így is harcban áll Budapest és a vidék a csökkenő uiniós források megszerzéséért.

Tarlós ezért kedden jelezte, hogy nem hagyja a fővárosi nagyberuházásokat, és hevesen támadta a minisztert. facebook-bejegyzésében azt írta: "János a keresztneve, nem pedig a Mindenható". Lázár János válasza sem sokat késett: Brüsszelbe küldte lobbizni Tarlóst.