Döntött az ügyészség: Balog Zoltán nem holokauszttagadó

vagyonnyilatkozat 2014
Balog Zoltán
Vágólapra másolva!
A miniszter egy rádióinterjúban azt mondta, a második világháborúban Magyarországról nem történt roma deportálás, a magyar cigányokat Ausztriából vitték el. A minisztert több párt feljelentette holokauszttagadás miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség határozata szerint Balog Zoltán nyilatkozata "a maga teljességében értékelve" nem alkalmas a nemzeti szocialista rendszer bűnei nyilvános tagadása bűntettének megállapítására.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádió Vasárnapi Újság augusztus 3-ai, a roma holokausztra emlékező adásában telefonon azt mondta: "a holokauszt kapcsán, akár a zsidókról beszélünk, akár más kisebbségekről, akár a romákról vagy cigányokról, mindig egy nagyon csúnya számháborúba keveredünk, és aztán folyamatosan nyomni kell fölfelé a számokat. Akkor, ugye, mi meg hozzuk, hogy a Gulag, ott hányan és hol többen, ami valóban nagyon-nagyon rosszízű megközelítés, azzal együtt természetesen, hogy ezeket a dolgokat dokumentálni kell. De azt fontos tudni, hogy Magyarországról semmifajta roma-, cigánydeportálás nem történt, Ausztriából történt, tehát a magyar cigányokat is onnan vitték el, és ezért valóban Magyarország is érintett."

Volt, aki feljelentette a minisztert

Balog Zoltán mondatai miatt az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt–PM és több civil szervezet is tiltakozott, a Magyarországi Cigányok Fóruma Összefogás Magyarországért Párt elnöke, ifj. Bogdán János pedig feljelentést tett a nemzeti szocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt.

Volt, aki megvédte

Kiállt viszont a miniszter mellett a Fidesz, az Országos Roma Önkormányzat, Kathy Horváth Lajos, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ főigazgatója és a Civil Összefogás Fórum. Valamennyien kiemelték Balog Zoltánnak a cigányok érdekében tett erőfeszítéseit.

Közleményt adott ki a Művészeti-Oktatási-Kulturális-Közéleti Alapítvány nevében Raduly József elnök is, aki azt írta, hogy továbbra is a cigányság barátjaként tekintenek a miniszterre.

Balog Zoltán miniszter Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Pontosabban is fogalmazhatott volna

Balog Zoltán a tiltakozásokat követően elismerte, hogy pontosabban is fogalmazhatott volna. "Arra gondoltam, hogy az a fajta szervezett deportálás – direkt módon koncentrációs táborokba –, ami a magyarországi zsidósággal történt, nagyon nagy szégyen", és a magyar állam a roma holokausztban más szerepet játszott. "Az interjú teljes szövegét elolvasva világosan kiderül, hogy egy romaholokauszt-megemlékezésre siettem, és az áldozatok iránti alázatot és bocsánatkérést próbáltam meg hirdetni, és továbbra is ezt fogom tenni, bármilyen támadás ér is ebben az ügyben".

A maga teljességében értékelve

A Központi Nyomozó Főügyészség határozata szerint Balog Zoltánnak a feljelentésben hivatkozott nyilatkozata - a maga teljességében értékelve - nem alkalmas a nemzeti szocialista rendszer bűnei nyilvános tagadása bűntettének megállapítására, a miniszter cselekménye nem bűncselekmény.