Kövér: A fiatal rendszerváltoztatók nem politikusnak készültek

Felavatták az újraállított kispesti országzászló-emlékművet
Kövér László
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés elnöke szerint több válasz is adható arra, hogy mikor kezdődött a rendszerváltozás. Szavai szerint számíthatjuk az MDF megalakulásától, vagy akár 1945-től is. Kövér László beszélt arról is, hogy a fiatal rendszerváltoztatók nem készültek parlamenti képviselőnek, csak belesodródtak a politikába. 
Vágólapra másolva!

A rendszerváltozásra emlékeztek

A rendszerváltozás 25. évfordulójára a Szabadság Expressz elnevezésű program részeként Varsóból vonattal érkeztek Budapestre fiatalok, hogy Nagy Imre mártír miniszterelnök egykori parlamenti dolgozószobájában találkozzanak a rendszerváltozás néhány fontos szereplőjével.

Kövér László a konferencián arra a kérdésre, hogy mikor kezdődött a rendszerváltozás, több válasz is adott. Azt mondta, például akkor, amikor az MDF megalakult, vagy amikor Szűrös Mátyás kikiáltotta a köztársaságot. Vagy amikor a háttérben a nagyhatalmak politikusai elkezdtek alkudozni és igyekeztek átmenteni a hatalmukat az új berendezkedésbe. Esetleg 1945-ben, mert az a rendszer, amelyet 1990-ben Kelet-Közép-Európában demokráciára cseréltek, soha nem nyert legitimitást egyik országában sem a szovjet övezetnek.

Nem politikusnak készültek

A házelnök kiemelte: a fiatal rendszerváltoztatók nem tudatos választással lettek parlamenti képviselők, hanem belesodródtak a politikába. Fiatal értelmiségiekként azt gondolták, hogy van feladatuk a világban azon túl is, hogy a szakmájukban tegyék a dolgukat. Értelmiségiekként a társadalom elitjévé váltak, akiknek vezetniük kell a közösségüket.

Kövér László Forrás: MTI/Soós Lajos

Ez nem feltétlenül állam- és pártfunkciókat jelentett, de mintaadóknak, szellemi vezetőknek kellett lenniük a közösségükben, és erre a szerepre készültek, nem a parlamenti képviselőségre - mondta.

„Orbán Viktor beszéde a legemlékezetesebb”

Kövér László kiemelte: Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetése mindenkinek nyilvánvaló bizonyságot jelentett, hogy a kommunista rendszer ideológiai és morális értelemben is összeomlott, hiszen az állampárt hozzájárulásával tehették meg ezt a kegyeleti gesztust. Az eseményen a legemlékezetesebb beszédét Orbán Viktor mondta a magyar fiatalok, a Fidesz nevében - fűzte hozzá.