Elfogytak a balassagyarmati szerzetesek

Vágólapra másolva!
Nyolcvan évvel az érkezésük után, augusztus 31-én hivatalosan felfüggesztették jelenlétüket Balassagyarmaton a Don Bosco Szaléziak - olvasható a szaléziak honlapján. A szalézi jelenlét szüneteltetésének oka a szerzetesek alacsony létszáma.
Vágólapra másolva!

A honlap közlése szerint Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök és Hartai Gábor szalézi atya, az eddigi plébános, ünnepi szentmisén búcsúzott el a hívektől a balassagyarmati Don Bosco templomban.
A Don Bosco Plébánia ellátására a szaléziak távozása után Beer Miklós váci megyéspüspök Csiba Tibor atyát nevezte ki. Mint írják, "Tibor atya nyitott rá, hogy továbbra is ápolják a jó kapcsolatot a szaléziakkal." A szalézi munkatársak csoportja és az animátorok ezek után is zavartalanul folytatják tevékenységüket a plébánia területén.

Magyarországon 1913-ban telepedtek le az első szaléziak Péliföldszentkereszten, majd egymás után nyitották meg házaikat, iskoláikat, diákotthonaikat Balassagyarmaton, Borsodnádasdon, Budapesten, Esztergomtáborban, Gyulán, Magyaróváron, Mándokon, Mezőnyárádon, Nyergesújfalun, Pestszentlőrincen, Péliföldszentkereszten, Rákospalotán, Szombathelyen, Tanakajdon, Újpesten és Visegrádon. Az 1946-47-es tanév adatai szerint 31 rendtárs hitoktatott 37 iskolatípusban, 227 iskolában, heti 288 órában 5062 gyermeket. 1950-ben, amikor megtiltották a szerzetesrendek működését, 280 magyar szalézi szerzetes működött.

1989-ben a megmaradt 83 magyar szalézi újra megkezdte működését, visszatérve régi alapításaik egy részébe, ugyanazzal a céllal: szolgálni és nevelni az ifjúságot Don Bosco útmutatásai szerint nagy szeretettel, hozzáértéssel, vidám hangulatban.

A 2011-es adatok szerint a rendtársak száma összesen 35 (24 magyar, öt indiai, négy vietnami, egy olasz, egy lengyel), 26 pap, egy testvér, nyolc tanuló, közülük 10 misszionárius - olvasható a szaláziak honlapján.