Hová tűntek a Fidesz szóvivői?

Fidesz, anonym szóvivő
Budapest, 2014. április 13. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatót tart az országgyűlési választások eredményéről Budapesten, a Képviselői Irodaházban 2014. április 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Egyelőre nincs szóvivője a Fidesznek, és várhatóan csak a szeptember eleji frakcióülést követően nevezik meg azt a személyt, aki Selmeczi Gabriella, Hoppál Péter és Zsigó Róbert örökébe lép.
Vágólapra másolva!

Továbbra sincs hivatalos szóvivője a Fidesznek. Júniusban Hoppál Pétert a kultúráért, míg Zsigó Róbertet az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárrá nevezték ki, így ők távoztak a kormánypárt kommunikációs csapatából. Egy ideig úgy tűnt, Selmeczi Gabriella a helyén marad, ő azonban nem vállalta tovább a megbízást, mivel az Országgyűlés népjóléti bizottságának vezetése mellett a két feladatot nem tudta volna összeegyeztetni. Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója a posztján maradt.

Szeptemberben lehet új szóvivő

Az Origo információi szerint az önkormányzati választási kampány beindulása ellenére a Fidesz elnöksége továbbra sem nevezett ki szóvivőt. A választások idején működő kommunikációs csapatból többen is távoztak, sokan a Miniszterelnökségen kaptak feladatot. A frakciónak sincs hivatalos sajtószóvivője, munkatársak is csak annyit tudtak mondani, hogy a szeptember 10–12-i tapolcai frakcióülés után választhatják ki az új személyt, aki minden bizonnyal tagja lesz a Fidesz képviselőcsoportjának is. A Fidesz sajtóosztályán nem tudtak érdemi választ adni arra, mikor nevezik ki az új szóvivőt.

Szeptember közepén lehet új pártszóvivő. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A harmadik Orbán-kabinet megalakulásakor távozott posztjáról Giró-Szász András kormányszóvivő, helyére Kurucz Éva érkezett. A Kormányzati Információs Központ új vezetője Dömötör Csaba lett. A Fidesz korábbi európai parlamenti képviselőjelöltje helyettes államtitkári rangban irányítja a kabinet kommunikációs struktúráját, amely több (belföldi, külföldi és internetes felületek) területet ölel fel. Dömötör 2013-ig az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének elnöke volt, majd Gyürk András és Kocsis Máté munkatársaként aktív részt vállalt a Fidesz idei országgyűlési választási kampányában.

2010-ben sem volt egyszerű a helyzet

Selmeczi Gabriellát egyébként még 2011-ben nevezte ki a Fidesz szóvivőjévé Orbán Viktor pártelnök. Megbízatása határozatlan időre szólt. Selmeczi a 2006-os választásokat megelőzően Szijjártó Péterrel közösen már betöltötte ezt a posztot. Hoppál Péter és Zsigó Róbert 2013 tavaszától lett tagja a Fidesz szóvivői csapatának.

A nagyobbik kormánypárt kommunikációs osztálya a 2010-es választások után is nehezen alakult ki, mivel akkor Havasi Bertalan a Fidesz-frakció eddigi sajtófőnöke a Miniszterelnökségre igazolt, Szijjártó Péter kommunikációs igazgató pedig Orbán Viktor személyes szóvivője lett. Négy éve Krakkó Ákos lett a Fidesz-frakció sajtófőnöke, de ő Lázár János frakcióvezető távozása után műsorvezetőként visszatért a Hír TV-hez.