Több mint ezer gyanúsított a nyelvvizsgaügyben

Vágólapra másolva!
A bűnszervezet az ország egész területén működött, százezer és kilencszázezer forint közötti összeget kértek egy bizonyítványért. A gyanúsítottak között ügyvédek, rendőrök, egyetemi oktatók és élsportolók is vannak. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség 1009 gyanúsítottal szemben fejezte be a nyomozást, de csak negyven személy ellen emelt vádat.
Vágólapra másolva!

Mintegy tíz éven keresztül működött a nyelvvizsga-bizonyítványok megszerzésére szakosodott bűnszervezet, melynek felszámolása tavaly márciusban kezdődött meg.

Több százezer forintot kértek a bizonyítványért

A bűnszervezet tagjai személyesen, újságokban, szórólapokon toborozták azokat az embereket, akik úgy akartak német vagy angol nyelvből közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgát szerezni, hogy tényleges nyelvtudás helyett fizettek a bizonyítványokért. Az ország számos pontjáról jelentkező vizsgázótól a szervezők egymástól eltérő, a vizsga szintjéhez igazodó, illetve a vizsgázó anyagi helyzetéhez szabott árat kértek. Volt, akinek 100 000, volt, akinek 900 000 forintért szerezték meg a nyelvvizsga-bizonyítványt.

Bűnszervezet működött

A bűnszervezet Budapesten, Vácott, Vecsésen működő nyelvvizsgáztató helyek dolgozóinak a megvesztegetése révén a vizsgák előtt megszerezte az írásbeli és laborfeladatokat, ezekből a vizsgázóknak személyre szabott megoldásokat készítettek. A vizsgázók a megoldásokat vagy e-mailben, vagy a vizsga hajnalán személyesen kapták meg. Az is előfordult, hogy minderre egy iskola tornatermében került sor. A vizsgáztatók a szóbeli vizsgán előre egyeztetett kérdéseket tettek fel. Átlagosan havi 30 személyt juttatott a bűnszervezet ily módon nyelvvizsgához.

Rendőrök, ügyvédek, élsportolók a gyanúsítottak között

A gyanúsítottak között 110 rendőr, 27 pénzügyőr, 28 büntető-végrehajtásban dolgozó, 48 tűzoltó, ügyvédek, egyetemi oktatók, végrehajtók, élsportolók is voltak. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a nyomozás befejezését követően 40 személy ellen vádat emelt önálló intézkedésre jogosult személy által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Monori Járásbíróságon. A nyomozó ügyészség 914 személlyel szemben vádelhalasztást, 25 személlyel szemben megrovást alkalmazott.