LMP: Több sebből vérzik a közoktatás

Vágólapra másolva!
Rendszerszintű átalakítást szorgalmaz a közoktatásban az LMP. A párt azt szeretné, hogy a gyermekek mellett a szülők és a társadalom igényeit is figyelembe vegyék. 
Vágólapra másolva!

Bírálták Hoffmann Rózsa munkáját

Osztolykán Ágnes, az LMP oktatáspolitikai szakszóvivője bírálta Hoffmann Rózsa korábbi köznevelési államtitkárt, aki szerinte nem végzett rendszerszintű átalakítást, csak egy olyan köznevelési törvényt alkotott, amely számtalan módosításra szorult. A politikus a többi között az egész napos iskola kérdését említette, hozzátéve: az jelenleg csak egy kötelező napközit jelent, és nem a tananyag oktatásának széthúzását, egyénre szabását. A szakszóvivő emellett kifogásolta, hogy már csak szűkített tankönyvlistából tanulhatnak a diákok.

Sérelmezte, hogy januártól tanfelügyeleti rendszer működik majd, mert szerinte az nem ad megoldást oktatás színvonalának ellenőrzésére, és kijelentette: továbbra sem működik hatékonyan a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Mindezt úgy összegezte: a túlállamosítás zavarában egyelőre kapkodás folyik.

Az egyén képességeire koncentrálnának

Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta: jelenleg Magyarországon működik Európa legcentralizáltabb oktatási rendszere, amely nem ad teret a szabadságnak, a kezdeményezésnek, az autonómiának, ehelyett „információkat tölt tölcsérrel a diákok fejébe”. A párt ezen változtatna, a készségek, a képességek fejlesztésére helyezné a hangsúlyt – mondta.

A legfontosabb szempontnak azt ítélte meg, hogy jól képzett, kreatív munkaerő jöjjön létre az országban. Szerinte egy magas színvonalú oktatás kialakításával olyan országokat követnénk, amelyek lényegesen előrébb járnak a gazdasági fejlődésben.