Szombaton folyatódhatnak a gáztárgyalások

2014.09.01. 15:35

Oroszország és Ukrajna kész újraindítani a gáztárgyalásokat szeptember 6-án - jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter. Már csak az Európai Bizottság válaszát várják, hogy nekik megfelel-e az időpont. A helyszín egyelőre nem ismert. 

Előtérben az ukrán adósság csökkentése

Orosz sajtóbeszámolók szerint Alekszandr Novak azt mondta: 80 százalékos esélyt lát arra, hogy szeptember 6-án folytatják a gázválság rendezését célzó háromoldalú tárgyalást. Hozzátette: elsőszámú feladatnak tekinti, hogy dűlőre jussanak az orosz gázszállításokért felhalmozott ukrán adósság törlesztésének kérdésében, és csak utána jöhet a gázár problematikája. 

Eddig nem sikerült megegyezniük

A háromoldalú - Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselőit felvonultató - tárgyalássorozat áprilistól június közepéig tartott, de az egyeztetések eredménytelenek maradtak. Kijev ragaszkodik a gázár drasztikus csökkentéséhez, különben nem hajlandó törleszteni több milliárd dolláros adósságát. Oroszország - a vámtarifa eltörlése révén - árengedményt ajánlott fel, de Kijevnek nem tetszik sem az árcsökkentés mechanizmusa, sem a felkínált 100 dolláros mértéke.

A Gazprom orosz gázipari cég április eleje óta ezer köbméterenként 485 dollárt követel az ukrán féltől a tavaly decemberben megállapított kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett, ezt az áremelést Kijev nem hajlandó elfogadni és nem fizet. 

A Gazprom június 16-án zárta el a gázcsapokatForrás: AFP/Alexander Zobin

Az oroszok nem változtatnak a feltételeken

Novak közölte, hogy az orosz fél tárgyalási pozíciója nem változott tavasz óta, és erről tájékoztatta Günther Oettingert, az Európai Bizottság energiaügyi biztosát is múlt héten pénteken Moszkvában tartott megbeszélésükön. Megismételte: Oroszország nem támogatja azt az ukrán javaslatot, hogy évszaktól függően - télen 380, nyáron 320 dollárt fizetnének az ukránok ezer köbméterenként - állapítsák meg az orosz gáz árát. Moszkva elutasítja azt az ukrán javaslatot is, hogy az európai országokba irányuló, Ukrajna területén tranzitként áthaladó orosz gáz átadási pontját helyezzék át az ukránról az orosz határra.

A Gazprom június 16-án leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot, miután a Naftohaz ukrán állami gázvállalat nem fizetett, és több mint 5,2 milliárd dolláros tartozást halmozott fel a korábbi szállításokért. Novak pénteken Moszkvában kijelentette: ha Kijev törleszt kétmilliárd dollárt és a maradék tartozás átütemezéséről megállapodnak, a Gazprom felújítja ukrajnai szállításait.