Mától csak sárga taxival lehet utazni

2014.09.01. 08:53

Mától csak sárga taxival lehet utazni Budapesten. Az új taxirendelet egy évvel ezelőtti bevezetése után minden taxisnak meg kellett újítania az engedélyét, és annak egyik feltétele volt a jármű sárgára színezése.

Lejárt a fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által adott türelmi idő, így mától csak olyan taxi közlekedhet hivatalosan a főváros útjain, amelyik megkapta az egyensárga színezést, és ezzel a BKK jóváhagyását. Az egységesítést előíró, tavaly bevezetett rendelet egy év türelmi időt adott, ez most lejárt.

Már csak ilyen, a minősítést tanúsító matricával ellátott taxi közlekedhet hivatalosan a főváros útjain.Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 2013. szeptember 1-jén életbe lépett új taxirendeletben egyebek mellett rögzítették az autók küllemére vonatkozó szabályokat. Ennek alapján a taxinak "traffic yellow," azaz sárga színűnek kell lennie. A taxisok csak akkor kaphatták meg évente megújítandó engedélyüket, ha ennek az előírásnak is megfeleltek.

Az új taxirendelet szabályozta a járművek életkorára, felszereltségére vonatkozó előírásokat is: minden taxiban kell lennie bankkártya-terminálnak, működő légkondicionáló berendezésnek, és kötelezővé tették az évszaknak megfelelő gumiabroncs használatát is.

Tavasszal forgalomba állt az első elektromos taxi - egyelőre még kuriózum.Fotó: Magócsi Márton - Origo

Az utasok számára talán legfontosabb változás az egységes tarifa bevezetése volt. A taxiknak a korábbi maximált ár helyett már tavaly ősztől fix tarifát kell alkalmazniuk: az alapdíj 450 forintra, a kilométerdíj 280 forintra, a percdíj pedig 70 forintra emelkedett.

A taxiszolgáltatást ellenőrző BKK a tavaly őszi start óta több ezer ellenőrzést végzett, és arra jutott, hogy a taxitársaságok többsége betartja a szabályokat, ám maguk a fuvarozók között sok a szabályok ellen vétő sofőr. A tavaly őszi nagyobb ellenőrzés például kimutatta, hogy a sofőrök fele szabálytalankodik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK