Erőszak: minden harmadik fiatal nő áldozat

nemi erőszak megerőszakolás
Vágólapra másolva!
Egy fotós lehet a gólyatábori erőszakoló. A feltételezett elkövető már előzetes letartóztatásban van. Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának (TÓK) fonyódligeti gólyatáborában szombat hajnalban elkövetett erőszakról teljes a hírzárlat. Az áldozattá vált nőket segítő szakember szerint a szexuális erőszak gyakoribb, mint gondolnánk: a nők mintegy harmadát bántalmazzák 21 éves koruk előtt.
Vágólapra másolva!

Az ELTE táborait rendszeresen dokumentáló fotós erőszakolhatott meg az egyetem fonyódligeti gólyatáborában egy diáklányt. A férfi érintettségére utalhat, hogy vasárnap a szervezők között még az ő képe is szerepelt az ELTE TÓK hallgatói önkormányzatának Facebook-oldalán, de a fotó már lekerült onnan.

Aktfotózást is vállalt

A fotós – aki honlapja szerint aktfotózást is vállal – nem szerződött a gólyatábor szervezőivel, és korábban is „több balhé volt körülötte”. Előfordult, hogy a gólyatáborokban lányokat vitt fel a szobájába, és megpróbálta rávenni őket, hogy meztelen fotót csinálhasson róluk – írta a Vs.hu.

Fonyódligeten ennél jóval több történt. A rendőrség gyanúja szerint az elkövető bántalmazott egy diáklányt, majd megerőszakolta. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nemi erőszak miatt indított nyomozást, hétfőn pedig a Kaposvári Járásbíróság előzetes letartóztatásba is helyezett egy 38 éves férfit.

Teljes a hírzárlat

A hatóságokhoz hasonlóan az ELTE is szűkszavú. Közlésük szerint a tábor "programjaitól függetlenül történt atrocitásnál a biztonsági szolgálat és a szervezők az észlelés nyomán a kellő határozottsággal léptek fel, valamint gondoskodtak a sértett jogérvényesítéséről, személyes támogatásáról".

A rendőrségi gyanú szerint a bántalmazást követte a nemi erőszak Forrás: Thinkstock

Az ELTE közleménye kitért arra is, hogy az ilyen aljas bűncselekmények gyanúja esetében különösen fontosnak tartják az áldozat fokozott védelmét, a személye iránti tapintatot, a pszichológiai segítség biztosítását, valamint elutasítják "az ilyen cselekmények relativizálását, rosszízű bulvárosítását".

Gyakoribb, mint gondolnánk

A szexuális erőszak jóval gyakoribb, mint gondolnánk, és sokkal többször történik meg, mint ahányszor arról a környezet vagy a hatóságok tudomást szereznek: egyetemisták, illetve főiskolások körében különböző országokban végzett felmérések szerint

– állítja a Nők A Nőkért Együtt az Erőszak Ellen civil segítő szervezet munkatársa.

Wirth Judit a fonyódligeti gólyatáborban történt eset kapcsán elmondta: ismert tény, hogy az ilyen jellegű abúzusok viszonylag gyakoriak a tábori, kollégiumi, egyetemi-főiskolai közegben. Az Európai Alapjogi Ügynökség tavaszi jelentésében Magyarországra vonatkozó reprezentatív adat, hogy a 15 év feletti korosztályban a nők 9 százaléka válik szexuális bántalmazás áldozatává.

Egy százalék bűnhődik

A fonyódligeti eset feltételezett elkövetője a szombat hajnali bűncselekmény után kevesebb mint három nappal előzetesben volt, de a felderítési, bűnüldözési mutatók általában nem ilyen jók. Wirth Judit szerint az esetek mindössze 1 százalékában kap büntetést az elkövető, méghozzá "általában nem túl súlyosat".

Az elkövetők csupán egy százaléka kap végül büntetést – nem is túl súlyosat Forrás: MTI/Vajda János

A gólyatáborban megtámadott lányhoz hasonlóan a szexuális erőszak áldozatai mindig súlyos lelki – és gyakran testi – sérülést szenvednek. "Át kell élniük ugyanis, hogy elvették tőlük a saját testük feletti önrendelkezés jogát és lehetőségét" – mondta Wirth Judit.

Az áldozatok gyakran magukat okolják

A szakember szerint az, hogy ezt a traumát később hogyan élik meg, illetve miként tudják feldolgozni, nagyban függ attól, hogy kapnak-e, és ha igen, milyen szakmai vagy laikus segítséget ehhez. Jelentős akadály az áldozatoknál, hogy szégyellik a történteket, sőt előfordulhat, hogy undorodnak maguktól, illetve többen közülük magukat hibáztatják azért, mert áldozatokká válhattak – sorolta a szakember.

Vannak, akik attól tartanak, hogy ha feljelentést tesznek, vagy akár csak elmondják valakinek, mi történt, még inkább meghurcolják őket. Azt egyébként abszurd dolognak tartja Wirth Judit, hogy az áldozatoknak – magánvádas eset lévén – az erőszak megtörténte után 30 napon belül feljelentést kell tenniük, holott "egy ilyen súlyos traumánál ennyi idő alatt képtelenség megfontolt döntést hozni".

Poszttraumás stressz

Az ilyenkor az áldozatot érő poszttraumás stressz lefutása legalább három hónap – állítja a szakember. Hozzátette: egy jó segítővel „helyre lehet tenni” az áldozatban az erőszak tényét.

Wirth Judit az egyik legsúlyosabb hibának nevezte azt a tanácsot, hogy az áldozat próbálja meg elfelejteni a történteket, hiszen az elfojtás még nagyobb lelki traumát okozhat – akár évekkel, évtizedekkel később. Megjegyezte: a gyermekkori szexuális támadások áldozatai gyakran esnek traumás amnéziába, de "ha az agy hajlamos is erre, a test nem felejt".

Segélyvonal a szexuális erőszak áldozatai részére: 06-40-630-006.