Balog Zoltán: Vonzó az egyházi nevelés

Vágólapra másolva!
A vallásos neveléshez való jog alapvető emberi jognak számít, és az egyházi oktatási rendszer ma vonzó Magyarországon – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt négy évben hazánkban megduplázódott az egyházi intézmények száma. 
Vágólapra másolva!

A magyar iskolarendszerben az egyházi és nemzetiségi iskolák különös státussal bírnak – mondta a miniszter a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanévnyitóján. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az egyházi oktatási rendszer ma vonzó Magyarországon, működőképes és képes a megújulásra.

Egyre több az egyházi iskola

Balog Zoltán elmondta azt is, hogy 215 ezer diák kezdi szeptember 1-jén az iskolanapját egyházi iskolában, és az elmúlt négy évben csaknem megduplázódott az egyházi intézmények száma. Újabb és újabb lendületet vesz ez az oktatási forma – állapította meg.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy a „zsidó-keresztény-protestáns kultúrának elidegeníthetetlen része a nevelés, a tanítás”. A miniszter szerint alapvető emberi jog a vallásos neveléshez való jog, emellett még az etnikai és nemzeti hovatartozás meghatározó az oktatásban.

„Visszaadtuk a nevelés eszközét”

Hatvanöt évvel ezelőtt úgy gondolták, el kell venni a vallásos, keresztény közösség kezéből a nevelés eszközét – mondta Balog Zoltán. Az iskola újraindulására utalva úgy folytatta, 25 évvel ezelőtt „valami kicsit” visszaadtak abból, amit 65 évvel korábban elvettek.

Megjegyezte: 25 évvel ezelőtt kiderült, hogy felülről, a kommunista ideológia nevében nem lehet összetartani egy közösséget, sikeressé, boldoggá tenni egy országot, nem lehet az embereket akaratuk ellenére boldogítani.