Kövér László rámutatott az irányjelzőre

Vágólapra másolva!
Kövér László házelnök szerint az újraállított országzászlók irányt mutatnak, és azt üzenik: összetartozunk.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés elnöke vasárnap a kispesti országzászló-emlékmű avatásán mondott ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a magyarok újraállított országzászlói nem a múlt kerekét akarják visszaforgatni, hanem irányt mutatnak, nyomvonalat szabnak a jövőre.

Nemzeti öntudat

Kövér László szerint az országzászlók azt üzenik, a nyelv- és sorsközösségben élő nemzet és annak érdekei képezik az állam fundamentumát, hogy nincs európai öntudat nemzeti öntudat nélkül, és nincs európai teljesítmény nemzeti teljesítmény nélkül. "Azt üzenik, hogy összetartozunk, és a manapság liberálisnak nevezett téveszmékkel szemben ez az összetartozás az igazi záloga az egyén valódi szabadságának és méltóságának" - fogalmazott a házelnök. Hangsúlyozta azt is: a zászló a múlthoz való hűséget és a jövőbe vetett reménységet jelenti, közösséget hirdet és teremt.

A magyarság élni akar

Emlékeztetett egyúttal, hogy a most helyreállított kispesti országzászlót 80 évvel ezelőtt Magyarország 99. országzászlójaként avatták fel, és egyike volt annak a több mint 700-nak, amelyek azt hirdették: az I. világháborút lezáró békeszerződésekben "halálra, rabságra és felejtésre ítélt" magyarság élni akar, szabadságot akar és emlékezni akar.

Valóban szabadok akarunk lenni

Kövér László arról is beszélt, a magyarok 2010-ben, majd az idén újra elutasították 1989-1990 alkuajánlatát, amely "eleinte elegánsnak és barátinak tűnt", de végül kiderült, a célja az volt, hogy a magyarok mondjanak le államukról. Ez az alkuajánlat azonban ma is áll - folytatta -, sőt "próbálják azt ránk erőszakolni", de nem szabad engedni, mert "mi valóban szabadok akarunk lenni". Az országzászlók is azt hirdetik, "készen állunk újabb küzdelmekre" csak a magyarok érdekeit szolgálva - zárta szavait az Országgyűlés elnöke.

200-an

A Határ út, az Ady Endre út és a Pannónia út hármas kereszteződésében felállított emlékműnél Jókai Anna Kossuth-díjas író, Kispest díszpolgára személyes hangvételű köszöntőjében arról beszélt, hogy "aki saját pátriáját szereti, abban megvan az az érzület, hogy azt a nagyobb hazát is szereti, amelybe ez a közösség belehelyeződött". Az egyórás emlékmű-avatáson mintegy 150-200-an vettek részt, mások mellett a szocialista Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, György István budapesti és Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, valamint Gajda Péter, a XIX. kerület MSZP-s polgármestere.

Trianon emléke

Az ünnepségen az országzászlót a Himnusz hangjaira cserkészek vonták fel, majd Trianon emlékére félárbocra engedték. A történelmi egyházak képviselői által megáldott emlékmű talapzatán a történelmi Magyarország térképe látható. A talapzat előtt elhelyezett emléktáblán az olvasható: "Kispest önkormányzata állíttatta 2014-ben. A történelmi Magyarország vármegyéiből származó földereklyék a Wekerlei Polgári Egyesület jóvoltából kerültek elhelyezésre".