Meglepetésnevek a 24 új nagykövet listáján

Külügyminisztérium épület
A külügyminisztérium épülete
Vágólapra másolva!
Csaknem minden harmadik nagykövetet lecseréli a kormány, az év vége felé pedig újabb húsz állomáshelyen terveznek változtatásokat. Itt a külügyi bizottság által jóváhagyott 24 új nagykövet listája: meglepetésnevek, régi és új fideszes káderek.
Vágólapra másolva!

Ausztriától Oroszországon át Törökországig két tucat államban lecseréli a nagyköveteket a kormány. Vannak, akik más országba, netán más földrészre küldenek, egyeseket pedig hazahívnak. Schmitt Pál volt sajtófőnökét Jakartába nevezték ki, Orbán Viktor biztonságpolitikai tanácsadóját Washingtonba, a külügyi bizottság volt elnökének testvérét pedig Moszkvába küldik. Több régi kádert visszahívtak vagy áthelyeztek, de jutott hely az újaknak is.

Szokatlanul sok csere, váltás

Ennyi külképviselet-vezető leváltása, illetve áthelyezése nagyságrendileg akkora változtatás, mint amit 2010-ben, a kormányváltás után hajtottak végre, de ezúttal a leváltási hullámnak még nincs vége: még van húsz olyan állomáshely, ahol idén feltehetően rendes, azaz nem idő előtti váltás lesz, ezekre a posztokra ősszel hallgatják meg a jelölteket.

Zöld utat kapott a külügyi bizottságtól 24 nagykövetjelölt Forrás: Origo

A nagyszámú nagykövetjelölt miatt az Országgyűlés Németh Zsolt vezette külügyi bizottsága maratoni, háromnapos ülést tartott. A hétfőn véget ért üléssorozat az ilyenkor megszokott protokoll szerint a nyilvánosság kizárásával zajlott, bár azóta a nevek többsége kiszivárgott.

A meghallgatott nagykövetjelölteket kivétel nélkül jóváhagyta a kormánypárti többségű bizottság, de egyelőre csak jelöltek. Egészen addig, amíg a fogadó ország jóvá nem hagyja a jelölésüket. Akkor kapják meg kinevezésüket, és akkor nevezik csak meg őket hivatalosan is.

Jó részük bevallottan pártkáder

A Fidesz nem is titkolja, hogy az új nagykövetek között sok a pártkáder. A külügyi bizottság fideszes elnöke, Németh Zsolt nyilatkozott a meghallgatások után úgy: "a jelöltek között nagy arányban voltak karrierdiplomaták, de fontos, hogy politikai kinevezettek is legyenek, akik hitelesen jeleníthetik meg a kormányzat filozófiáját".

Az elnök utalt arra is, hogy azért nem jó, ha túl sok a pártkatona a diplomaták soraiban. Mint mondta: "talán nő az ilyen jelöltek aránya a jövőben, de ha nem nő túlságosan, akkor egészséges egyensúly lehet a diplomáciai karban a politikai kinevezettek és a karrierdiplomaták között".

Ezzel kapcsolatos aggályait az ellenzék nem is titkolta: a külügyi bizottság szocialista tagja, Demeter Márta megállapította, hogy "az Orbán-kormány eddigi gyakorlatát követve, a jelöltek többségének kiválasztásánál a politikai kötődés volt a szempont". Hozzátette: mindez a kinevezési folyamat hitelességét és komolyságát vonhatja kétségbe.

Moszkva lesz az új Róma

Mint arról az Origo már a meghallgatások előtt hírt adott, a keleti nyitás jegyében bizalmi ember kerül a moszkvai képviselet élére. Balla János az idén májustól egy hónapon át az Országgyűlés külügyi bizottságát is vezető fideszes Balla Mihály képviselő testvére.

Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök: Moszkva fontos Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Balla régi külügyes - még az első Orbán-kormány idején nevezték ki először nagykövetté -, új megbízatásáért mostani állomáshelyét, Rómát hagyja ott. (Egyelőre nem tudni, ott ki lesz az utódja, miután kiszemelt utódja, az író-publicista Szentmihályi Szabó Péter a jelölése miatti botrány hatására visszalépett.)

Bizalmasok Washingtonban

Szintén stratégiai állomáshely Washington, ahol azért lesz üresedés, mert visszahívják a 70 év feletti nagyköveteket. Ismert, hogy az addigi törvényi nyugdíjkorhatár, vagyis a 70 év feletti diplomaták kinevezéséhez a Lex Szapáryként elhíresült 2010. őszi törvénymódosítás nyitott utat. Ezzel Orbán Viktor gazdasági főtanácsadóját, az akkor 72 éves Szapáry Györgyöt kinevezhették washingtoni nagykövetnek.

Utódja szintén Orbán közeli bizalmasa, a kiváló amerikai kapcsolatokkal rendelkező Szemerkényi Réka lesz. Szemerkényi már 1998-2002 között is Orbán Viktor főtanácsadójaként dolgozott, és a kormányfő biztonságpolitikai főtanácsadójaként most is Orbán belső köreihez tartozik.

Lehetett volna amúgy másként is, hiszen majdnem a bizottsági elnök Németh utazott Amerikába Szemerkényi helyett. Diplomáciai körökben úgy tartják, hogy Németh Zsoltot azért "kínálták meg" a washingtoni magyar nagykövetség vezetésével, hogy külszolgálatra küldjék Magyarországról. Ám Németh maradt, és a befolyásos külügyi bizottsági elnöki posztot választotta.

Új névtábla lesz Bécsben is

Új nagykövet készülődhet Bécsbe is, hiszen az eddigi követet Szalay-Bobrovniczky Vincét nemrég előléptették: a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumban az európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár lett. Az ő testvére Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki több vezető tisztséget is betölt a milliárdos állami megbízásokat kapó Századvég-csoportban.

Helyére Hammerstein Judit kerül, aki 1998-2002 között a kormányfő, 2002-2006 között pedig a Fidesz országgyűlési frakciójának sajtófőnöke volt. Később, 2011-től a Nemzetierőforrás-minisztérium (ma már Emberi Erőforrások Minisztériuma) kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt.

Nem tudtak összecsiszolódni

A nagykövetcserék egyikét meglepő módon kommentálta Németh Zsolt. Magyarázata szerint azért van szükség új nagykövetre Törökországban, mert "nem volt túl jó a viszony" az ankarai nagykövet és az isztambuli főkonzul között.

Az ugyanis már a meghallgatás előtt kiszivárgott, hogy Hóvári János ankarai nagykövetet megbízatásának lejárta előtt - annak kellős közepén - hazarendelhetik. Pedig Hóvári régi külügyes, turkológus, és igazi karrierdiplomata: 1992 óta dolgozik a külügyben; többször kapott nagyköveti megbízatást. Utódja a vele nem túl jó viszonyban lévő isztambuli főkonzul, Kiss Gábor lesz.

Diplomáciai forrásaink szerint Hóvári visszahívása - vélhetően nem várja itthon más fontos megbízatás - egyúttal Németh Zsolt bizottsági elnök befolyásának gyengülését is jelzi. Hóvári ugyanis korábban Németh titkárságvezetője, majd később helyettes államtitkára volt.

Meggyengült Németh befolyása

Nem csak Hóvárié, más esetek is alátámasztják a Fidesz-alapító Németh Zsolt - a 2-es számú párttagkönyv tulajdonosa - befolyásvesztését: több egykori kollégáját, közeli munkatársát visszahívják diplomáciai megbízatásából.

Több kinevezés is jelzi: meggyengült Németh Zsolt befolyása Fotó: Hirling Bálint - Origo

Hazahívják például Sümeghy Gyulát is Hágából, pedig a hollandiai nagykövetnek - aki korábban szintén volt Németh kabinetfőnöke - csak jövő januárban járna le a megbízatása. Helyére külügyes múlt nélkül Szijjártó Orsolya kerül, aki csak névrokona Szijjártó Péter államtitkárnak és külügyminiszter-helyettesnek.

Nem visszahívják, hanem más külszolgálatba helyezik át Konkoly Norbertet, aki korábban szintén Németh munkatársa volt. A lisszaboni követnek nemcsak Portugáliától, hanem a földrésztől is búcsúznia kell: Brazíliavárosban lesz az új állomáshelye.

Meglepetésnevek a listán

Az Ebola-járvány miatt aligha volt kapós az Abujai állomáshely Nigériában, de szakmailag rátermett jelöltet találtak: Ternák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora, korábban orvosként dolgozott az afrikai országban. Lisszabonba, Portugáliába Breuer Klára kerül, aki Mádl Ferenc néhai államfő külpolitikai főtanácsadója volt, és régi külügyes: 1991-ben kezdett dolgozni a minisztériumban.

Egyelőre nem tudni pontosan, mi lesz a Vatikánnal: értesüléseink szerint ide felmerült Török Tamás vagy Érszegi Márk kinevezése, de az is lehet, hogy marad Győriványi Gábor a nagykövet, aki a KDNP-elnök Semjén Zsolt évfolyamtársa volt, édesapja pedig miniszteri posztot töltött be az Antall-kormányban.

Indonézia fővárosába, Jakartába Pach Judit kerül: a 30-as éveiben járó új diplomata a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott, és Schmitt Pál lemondott államfő sajtófőnöke is volt. Egy másik köztársasági elnök, Sólyom László kommunikációs stábját vezette a politológus Kumin Ferenc, aki 2012-től az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkára volt, most pedig New Yorkban lesz főkonzul.

Cséfalvay Zoltán volt államtitkár Párizsba készülhet Forrás: MTI/Beliczay László

A bécsi EBESZ-ENSZ állandó képviselet vezetését Dán Károlyra bízzák, aki eddigi New York-i főkonzul, korábban pedig a Fidesz volt külügyi felelőse volt. Genfbe, az ENSZ-képviselet élére Horváth Zsuzsanna, a Miniszterelnökség korábbi helyettes államtitkára kerül, míg Cséfalvay Zoltán, az előző ciklus nemzetgazdasági államtitkára Párizsba megy OECD-nagykövetnek.

A szakmai múlt is számított

Szakmai múltja miatt több új nagykövet kinevezése nem okozott viszont meglepetést. A Thaiföldre, Bangkokba készülő Jakab Péter például eddig a magyar-mianmari kapcsolatokért felelős főosztályvezető volt a külügyben. Szerbiába Pintér Attilát küldik, aki a szaktárca nyugat-balkáni főosztályát vezette.

Buenos Airesbe Barcsi Gyula, az argentínai magyar követség eddigi tanácsosa, korábbi chilei nagykövet megy, ő is régóta, több mint 30 éve dolgozik külügyi vonalon. A jelen geopolitikai helyzetben nem könnyű terepnek számító Kijevbe Keskeny Ernőt nevezhetik ki, az előző ciklusban a magyar-orosz kapcsolatokért felelős miniszteri biztos volt, illetve a tárca Kelet-európai és Közép-ázsiai főosztályát is vezette. A magyar-orosz kapcsolatok 1989-2002 közötti alakulásáról két éve könyvet is írt.

Sok új nagykövet évtizedek óta áll külügyi szolgálatban Forrás: Origo

Éppen Kijevből helyezik át Kuvaitba Bayer Mihály egykori moldovai, jemeni, pekingi, illetve Nabucco-nagykövetet. Bayer igazi őskülügyes és karrierdiplomata: 1980 óta dolgozik a minisztériumnál, és a Nemzetközi Kapcsolatok Állami Intézetét végezte el 1980-ban, Moszkvában. Energiabiztonsággal is foglalkozott utazó nagykövetként 2009-2010 között.

Mexikóvárosba Varga-Koritár Pál eddigi Buenos Aires-i nagykövet kerül, Ottawába pedig Ódor Bálint, a szaktárca európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára. Rigában foglalhatja el állomáshelyét Müller Adrien, a minisztérium eddigi főosztályvezetője. Rijádba, Szaúd-Arábiába Csillag Ferenc volt kuvaiti követ indul, míg Havannából Santiago de Chilébe vezénylik át Deák Miklós nagykövetet.

Szarajevóban előléptették Négyesi József eddigi konzult nagykövetté, míg Tiranába is régi külügyes, Heizer Antal készül, aki kuvaiti kollégájához hasonlóan Moszkvában végzett. Heizler volt a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke és pozsonyi nagykövet. Újdelhibe Bus Szilveszter eddigi jakartai követet küldi a kormány, míg Zágrábban is előléptetés várható: Magyar József első beosztott lesz a nagykövet.

Magyarország várható új nagykövetei

Állomáshely/Ország Kinevezésre esélyes követ
Abuja (Nigéria) Ternák Gábor
Ankara (Törökország) Kiss Gábor
Bangkok (Thaiföld) Jakab Péter
Bécs (Ausztria) Hammerstein Judit
Belgrád (Szerbia) Pintér Attila
Brazíliaváros (Brazília) Konkoly Norbert
Buenos Aires (Argentína) Barcsi Gyula
Hága (Hollandia) Szijjártó Orsolya
Jakarta (Indonézia) Pach Judit
Kijev (Ukrajna) Keskeny Ernő
Kuvait (Irak) Bayer Mihály
Lisszabon (Portugália) Breuer Klára
Madrid (Spanyolország) Győri Enikő
Mexikóváros (Mexikó) Varga-Koritár Pál
Moszkva (Oroszország) Balla János
Ottawa (Kanada) Ódor Bálint
Riga (Lettország) Müller Adrien
Rijád (Szaúd-Arábia) Csillag Ferenc
Santiago de Chile (Chile) Deák Miklós
Szarajevó (Bosznia-Hercegovina) Négyesi József
Tirana (Albánia) Heizer Antal
Újdelhi (India) Bus Szilveszter
Washington (USA) Szemerkényi Réka
Zágráb (Horvátország) Magyar József