Napi 800 ezerért őrizte a rendőrség a megszállási emlékművet

köztéri szobrok Budapest,megszállási emlékmű, alkotó: Párkányi Raab Péter 2014.
Vágólapra másolva!
Csaknem 90 millió forintot költött a rendőrség arra, hogy közel négy hónapon át biztosítsa a július végére elkészült, vitatott német megszállási emlékmű építési munkáit a Szabadság téren. Térfigyelő kamerákat is telepítettek, hogy szemmel tartsák a tüntetőket, de ezek száma titkos, és állítólag nem kerültek semmibe.
Vágólapra másolva!

Szűk négy hónap alatt csaknem 90 millió forint pluszköltséget jelentett, hogy a Készenléti Rendőrség mintegy két tucat tagja nap mint nap sorfalat állt a Szabadság téren, hogy az emlékmű ellen tüntetőktől megvédjék az építési területet.

Napi 780 ezerba került a készültség

Az ORFK közlése szerint április 1-től július 22-ig az emlékmű biztosítása 88,3 millió forintjába került az adófizetőknek. A rendőrség ezt a Liberálisok közérdekű adatigénylésére árulta el. Ismert, az építkezést - váratlanul, minden előjel illetve az ígért előzetes egyeztetés nélkül - a parlamenti választások után két nappal, április 8-án kezdték el, és július 20-ra készült el a szoborcsoportot.

A Szabadság téri emlékmű: befejezése másnapján a tüntetők tojással dobálták Fotó: Bielik István - Origo

A rendőrség személyi költségei - vagyis a területet a fémkordon mellett biztosító rendőrök bére - 83,77 millió forintot tett ki a csaknem négy hónap alatt, míg az őrzéssel kapcsolatos dologi kiadásokra további 4,58 millió forintot költöttek a kérdéses 113 napban. Összességében napi 780 ezer forint közpénzt fordított a hatóság a vitatott szimbolikájú és üzenetű emlékmű védelmére.

A kamerák állítólag ingyen voltak

Az építkezés ideje alatt a rendőrség több ütemben tucatnyi vagy annál is több térfigyelő kamerát is felszerelt a tér érintett sarkát övező lámpaoszlopokra, hogy szemmel tarthassák az emlékmű környékét és az ott a szobor ellen folyamatosan demonstráló 100-200 főnyi tiltakozót. A tüntetőket egyébként maguk a sorfalat álló rendőrök is gyakran videózták.

Az emlékmű átadása után az Origo a rendőrségtől szerette volna megtudni, pontosan hány kamerát szereltek fel, és ezek mennyibe krültek. A rendőrség válasza az volt, hogy a felszerelt kamerák számáról nem adnak tájékoztatást, egyébként pedig "a kamerák kihelyezésével a rendőrségnek többletköltsége nem keletkezett".