Valódi sztár lett Vali, a varjúmentő medve

vali, barnamedve, varjú, varjúmentő
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Állat-és Növénykertben eddig is sokan kedvelték, de egy látogatói videónak köszönhetően az interneten is nemzetközi sztárrá vált Vali, az állatkert 15 éves barnamedvéje, miután megmentette egy dolmányos varjú életét..
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo
Gyakran előfordul, hogy a dolmányos varjak egy-egy nagyobb állat kifutójában kíváncsiskodnak a fővárosi állatkertben. A medvék is megszokták már a varjak jelenlétét, különösebben nem foglalkoznak velük, június 19-én azonban egy különös esetet rögzített az egyik látogató kamerája. A kifutóhoz tartozó medencébe pottyant egy varjú, Vali, a népszerű barnamedve pedig kimentette a vízből. Nem biztos, hogy a mentés volt az elsődleges célja, inkább a kíváncsiság vezethette, miután pedig a madár az orrába csípett, inkább visszatért a gyümölcsfalatozáshoz. A felvételen az is látszik, hogy a partra került varjú egy darabig mozdulni sem tudott a sokktól. Valószínűleg ő maga is meglepődött.
A dolmányos varjak állandó vendégei az Állatkert légterének, mi több, az elmúlt bő egy évtizedben kifejezetten felfedezték maguknak ezt az élőhelyet. Annál is inkább, mivel itt mindig találnak valamilyen táplálékot. Legjellemzőbb tettük, hogy zárás után a szemétgyűjtőket fosztogatják, nagy területen szórva szét annak tartalmát. De ha tehetik, apró állatokat is elragadnak, ezért például a szabad ég alatt tartott tengerimalacok kölykeit külön védenünk kell tőlük. Időnként a kis szurikátákra is szemet vetnek, de ezek az állatok – éppúgy, mint Afrikában – őrszemeket állítanak, így a veszélyről mindannyian időben értesülnek, s így el tudnak bújni a madarak elől. A kifutók eredeti tulajdonosai általában nem sokat törődnek a berepülő madarakkal, bár nemrégiben az egyik varjú annyira elmélázott, hogy a vadkutyák nyakon csípték és a falka másodperceken belül darabokra tépte - mondta az Origónak Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője.

Bár a videón már nem látszik, hogy a varjú elrepült volna, mivel az állatkert munkatársai nem találtak toll-maradványokat, úgy sejtik, Vali tényleg megmentette a madár életét.