Megrekedt az összefogás a baloldalon

4-es metró, Tarlós István
Vágólapra másolva!
Nem állnak jól a tárgyalások a baloldalon. Az őszi választásra összefogni készülő MSZP, DK és Együtt-PM legutóbbi, szerdai egyeztetése utáni hivatalos, optimista forgatókönyv alighanem tarthatatlan.
Vágólapra másolva!

A hétfő estére várt megegyezés esélyét csökkenti, hogy a péntek késő estére tervezett újabb fordulót le is kellett mondani. A pártok egyszerűen nem állnak úgy az egyeztetésekkel kerületi szinten, hogy lett volna miről beszélniük. Ezért a hétvégén is kemény, helyi szintű tárgyalások várhatók a képviselő- és polgármester-jelöltekről, majd csak ezután, hétfőn ülhet össze a hárompárti delegáció.

Nincs egy erős közös jelölt

A Fidesz jelöltje, Tarlós István főpolgármester erős kihívójaként indítani kívánt közös ellenjelöltről annyira messze van az MSZP, a DK és az Együtt-PM álláspontja, hogy értesüléseink szerint ezt a kérdést leválasztották az összes többi témától, és külön kezelik.

Tarlós Istvánnak egyelőre nincs miért aggódnia: távolról sem látszik az ellenfele Fotó: Mudra László - Origo

Vagyis már nem "csomagban" - a polgármester- és képviselőjelöltekkel együtt a főpolgármester-jelöltről - próbálnak a baloldali pártok megegyezni, hanem hétfő estig lehetőleg már csak abban, amiben sikerülhet, a főpolgármester-jelöltről pedig tovább folytatják az egyre meddőbbnek bizonyuló vitát.

A közös főpolgármester-jelölt ügyében annyira "beragadtak" a felek, hogy elképzelhető, nemcsak hétfőn, de később sem lesz olyan jelölt - pártpolitikus vagy civil, közéleti ember -, aki mögé mindannyian be tudnának állni. Az MSZP jelöltjét, Horváth Csabát az Együtt-PM nem támogatja, és a DK is egyre kevésbé.

Ugyanakkor eddig annak ellenére, hogy hónapok óta zajlik félig a nyilvánosság előtt egy casting, egyikük sem olyan civil jelöltet ajánlani, aki legalább meg tudná szorongatni a választáson Tarlós Istvánt. Felmerült mások mellett Ráday Mihály városvédő, Magyar György ügyvéd vagy Balázsovits Lajos színész neve is, de nem véletlenül nem egyeztek meg egyikükben sem.

Még a végén külön indulnak

Aligha véletlen, hogy a Balázsovits nevét bedobó DK sem a színészt indítaná, ha saját jelölttel vágna neki végül a választásnak, hanem az Index szerint inkább a pártelnököt, Gyurcsány Ferencet. Valószínűnek tűnik, hogy az Együtt-PM sem az eddig felmerült saját jelöltjeinek valamelyikét, Karácsony Gergelyt vagy Juhász Pétert indítaná, hiszen előbbi Zuglóban, utóbbi pedig az V. kerületben méretné meg inkább magát.

Valószínűleg az Együtt-PM a gazdaságpolitikus Pápa Leventét indítaná Tarlós ellen. Ha nincs megegyezés, akkor az MSZP pedig jelenlegi jelöltjét, Horváth Csabát. Forrásaink szerint a közös jelöltről azért még nem mondtak le a tárgyalópartnerek, hiszen azt mindannyian tudják, hogy ha külön jelölteket indítanak, szétforgácsolják szavazóik erejét, miközben elismerik, hogy nem tudják legyőzni Tarlóst.

Nyitott kérdések a kerületekben

Ami a kerületeket illeti, az már a szerdai egyeztetésen eldőlt, hogy az MSZP egyedül maradt a teljes összefogásról szóló ötletével, és a legerősebben az Együtt-PM részéről képviselt úgynevezett koordinált összefogásra van csak esély. Ez azt jelenti, hogy a biztos győzelemmel nem kecsegtető kerületekben önállóan indítanának jelöltet a pártok. Azt ugyanis már akkor bejelentették: a cél az, hogy legalább 15 baloldali-balközép polgármestert tudjanak indítani ősszel.

Az Index felhívta a figyelmet arra, hogy ahol nyerni lehet, ott nagyrészt már megegyeztek, de pár problémás kerület azért maradt. Ilyen a portál szerint a IV. kerület, ahol az egyéni körzetek elosztása okoz feszültséget, továbbá a XIII. kerület, ahol ugyan Tóth József MSZP-s polgármester indulna újra, de a szocialisták nem akarnak átengedni súlyukon felül képviselői helyeket a két másik pártnak.