Árvaszúnyoglárva-bőr lehet az ürülékszőnyeg

Vágólapra másolva!
Nem szennysziget, hanem árvaszúnyoglárva-bőrök úsztak a Balaton vízén pünkösd hétfőjén – állítják a Balatoni Limnológiai Intézet szakemberei. Szerintük ez egy teljesen természetes jelenség, ami néhány havonta megismétlődik a tavon.
Vágólapra másolva!

G. Tóth László, a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) igazgatója szerint nem ürülékszőnyeg, hanem az árvaszúnyogok rajzása után visszamaradó lárvabőrök és hab úszott a tó vizén.

Egy olvasónk a múlt szombaton fényképet küldött arról, hogy a Tihanyi Yacht Club és a szántódi rév között, a víz közepén száz négyzetméternél nagyobb szennyszőnyeg lebegett pünkösd hétfőjén. Mint írta, a szennyeződést egy hajóból engedhették ki, hozzátéve, a hajók kémiai vécéinek vízbe ürített tartalmával máskor is találkoztak már a Balatonon vitorlázva, ám ekkora felületen még sosem.

A fényképeket elküldtük a BLI igazgatójának, aki több munkatársával együtt megvizsgálta a felvételeket. Szerintük a fotók beküldője egy teljesen természetes folyamat eredményével találkozhatott: az árvaszúnyogok kirajzásával. Ezek a rovarok teljes átalakulásuk előtt - még lárvaként - a tó iszapjában élnek, majd a víz felszínére mennek, ott bebábozódnak, és kirepülnek, rengeteg lárvabőrt és habot maguk után hagyva. Utóbbi síkosító anyag, amit a szúnyogok termelnek, hogy könnyen ki tudjanak bújni a bábból. Az 1-2 nap alatt lebomló hab színe barnás és fehéres is lehet, az árvaszúnyogok fajától függően.

Az 1-2 havonta kirajzó árvaszúnyogok fontos táplálékai a halaknak, számukat rendszeresen mérik a BLI munkatársai. Most nincsen túl sok belőlük, de mivel szeretik a fényt, G. Tóth László szerint az este teraszokon üldögélők úgy érezhetik, rengetegen vannak.

A fotó szombati megjelenése után a Földművelésügyi Minisztérium vizsgálatot indított, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség szakemberei Tihany és Szántód között több ponton még aznap mintát vettek a Balatonból. A vizsgálat eredményére még várni kell. A BLI munkatársai megfogalmazásuk szerint „teljes bizonyossággal” állítják, hogy a foltot az árvaszúnyogok okozták, ezért ők nem vizsgálódnak tovább. G. Tóth hangsúlyozta, ők független intézet, a minisztériumnak viszont az EU-s előírások miatt kellett eljárást indítania.

Megúszhatják az átúszást

Ha minden a tervek szerint halad, akkor szombaton tartják a Balaton-átúszást Révfülöp és Balatonboglár között. Mint megtudtuk, a révfülöpi és boglári önkormányzatok nem készíttetnek vízmérést. Utóbbi hivatal sajtóreferense, Vásárhelyi Tibor elmondta, mivel a táv 5,2 kilométer, nem is tudnák meghatározni, hogy hány helyen és hol vegyenek mintát. Szerinte az úszók ne igyanak a vízből, fogyasszanak helyette balatoni borokat.

A verseny főszervezője, Szántó László arról tájékoztatott, hogy múlt pénteken a rajtnál és a célnál is vettek mintákat, ezek vizsgálata még nem fejeződött be. Ha szükséges, újabb elemzéseket végeznek, és majd csütörtökön dől el, hogy megtartják-e a versenyt. A döntés meghozatalában a vízminőségen kívül a szélerősség és a hőmérséklet is szerepet játszik.