A Bahart hajói nem ürítik a Balatonba a WC-jüket

Vágólapra másolva!
A Bahart által üzemeltetett kikötőkben van rá lehetőség, hogy a hajók kiürítsék a WC-tartályukat - állítja Halmos Gábor vezérigazgató. Szerinte aki akarja, meg tudja oldani, hogy ne a Balatonba kerüljön a hajókról az ürülék.
Vágólapra másolva!

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója, Halmos Gábor az Origónak azt mondta, hazugság, hogy a Bahart bármelyik nagy hajója a Balatonba öntené a fekáliát, ugyanis minden általuk üzemeltetett kikötőben van egy zárt rendszerű fekáliatartály, amelyeknek a használata ingyenes.

Varga Zoltán, a Bahart műszaki igazgatója még azt is hozzátette, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság folyamatosan ellenőrzi őket, és mindent rendben találtak náluk. Halmos szerint ők csak a saját hajóikért tudnak felelősséget vállalni, azt viszont nem tudja, hogy a vállalkozók és a vitorlások hogyan intézik az ügyeiket. Hozzátette, hogy Fonyódon, még a mostani botrány kirobbanása előtt beüzemeltek egy vákuumelven működő szivattyút, amit használhatnak a vitorlások is.

Az Origo szombaton számolt be egy olvasó fényképe alapján arról, hogy óriási ürülékszőnyegnek tűnő dolog lebegett Tihany és Szántód között a tavon. A képet beküldő olvasó lapunknak elmondta: "a hajók kémiai vécéinek vízbe ürített tartalmával máskor is találkoztunk már a Balatonon vitorlázva, ám ekkora felületen még sosem. Aznap szélcsendes idő volt, tehát nem valószínű, hogy több hajó szennyét összehordta volna a szél, ez valószínűleg egy darab nagy hajótól származhatott. Ráadásul ebben a vegyszeres szennyvízben rengeteg döglött hal is lebegett. Nagy volt a forgalom azon a hosszú hétvégén a Balatonon, rengeteg motorcsónak is közlekedett."

Közben hétfőn a Balatoni Limnológiai Intézet szakemberei azt állították, hogy nem szennysziget, hanem árvaszúnyoglárva-bőrök úsztak a Balaton vizén pünkösd hétfőjén. Szerintük ez egy teljesen természetes jelenség, ami néhány havonta megismétlődik a tavon.

A Balaton partján tizennégy kikötőben van mód arra, hogy kiszippantsák a fekáliatartályokat a hajókból – mondta el a Népszabadságnak Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, aki szerint a hajósok is vigyáznak a vízre.

Emlékeztetett arra, hogy a hajókon található fekáliatartályok zártak, egy részüknek a tartalmát ki sem lehet engedni a tóba. Ráadásul, a vécét általában csak sürgős esetben, esetleg hosszú versenyek alkalmából használják a vitorlázók, inkább a parti mosdókban végzik el a dolgukat. (Az egyik vitorlázó az elnöknél indulatosabban fogalmazott: ha az ürüléket a Balatonba engednénk, az olyan volna, mintha telecsinálnánk a nappalinkat.)