Bajnaiék feljelentik a fejlesztési minisztert

Vágólapra másolva!
Szerintük csalásgyanús, hogy Seszták Miklós ügyvédként több száz cég eltüntetésében segített.
Vágólapra másolva!

Költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tesz az Együtt-PM pártszövetség Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter ellen - közölte Juhász Péter társelnök. Mint mondta, sajtóhírek szerint Seszták Miklós még ügyvédként a 2000-es években közreműködött több száz cég létrehozásában, majd eltüntetésében és ezzel megkárosította a költségvetést. Azt mondta: két év alatt közel hatszáz céget jegyeztek be ukrán állampolgárok adatai felhasználásával, de ezek a cégek nem végeztek valós tevékenységet, pár év múlva jelentős adóhátralékkal megszűntek.

Hozzátette: azt várják a minisztertől, hogy adjon magyarázatot ezekre a hírekre, és ha igazak a vádak, akkor Seszták Miklósnak le kell mondania. Meg kell vizsgálni azt is, hogy azokat a pénzeket, amelyek elosztásáért Seszták Miklós felel, valóban fejlődésre fordítják, vagy ezeket is "eltemethetik" - mondta Juhász Péter.

A kormánytól az ügyben azt várják, hogy feddhetetlen embereket bízzanak meg a fejlesztési pénzek elosztásával, de szerintük Seszták Miklós nem ilyen. Juhász Péter ezt követően feltett egy táblát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fő utcai épületére, amelyen az állt: "dr. Seszták Miklós ügyvédi iroda, cégtemetés, adóelkerülés, kábelmutyi".

Az Index.hu csütörtökön írt arról, hogy az Orbán-kormány új fejlesztési minisztere évekig volt részese olyan vállalkozások alapításának, amelyek szinte kivétel nélkül cégtemetőkben végezték rövid és kevéssé átlátható működésüket. Seszták Miklós az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozott a lapnak - áll a cikkben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vasárnap közölte: Seszták Miklós fejlesztési miniszter ügyvédként maradéktalanul betartotta a jogszabályi és a szakmaetikai előírásokat. "A leghatározottabban visszautasítjuk a Seszták Miklós korábbi ügyvédi tevékenységével kapcsolatban megfogalmazott, lejárató célzatú, alaptalan vádakat" - jelentette ki az NFM, hozzátéve, hogy a miniszter személyiségi jogait sértő, valótlan nyilatkozatok közlőivel szemben Seszták Miklós megteszi a megfelelő jogi lépéseket.

A tárca reagálása szerint nem felel meg a valóságnak, hogy Seszták Miklós ügyvédi közreműködésével a 2000-es évek elején alapított cégek a költségvetést megkárosítva "cégtemetőkben" végezték volna. A cégalapításkori ügyvédi közreműködés nincs és nem is lehet összefüggésben egy gazdasági társaság későbbi működésével - jegyezték meg, úgy fogalmazva, hogy aki ilyet sugall, az nincs tisztában a jogszabályokkal, a miniszter korábbi tevékenységére vonatkozó tényeket kiforgatva, alaptalan rágalomhadjáratot folytat.

Seszták Miklós a betéti társaságok alapításakor is kellő körültekintéssel járt el - közölte az NFM. A többéves tapasztalattal rendelkező MLM- (Multi Level Marketing) hálózatépítő Kovács Erzsébet - aki az MLM-rendszer kisvárdai bővítése során többek között Seszták Miklós ügyvédi irodájával is intézte a cégalapításokat - pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy a Seszták Miklós ügyvédi közreműködésével alapított cégek jó része ma is sikeresen működik, és kárt azok sem okoztak az országnak, amelyek végelszámolással fejezték be meg sem kezdett tevékenységüket.