Együtt-PM: Olyan pályázó is nyert Kishantoson, aki nem is indulhatott volna

Vágólapra másolva!
Az Együtt-PM szerint olyan induló is földbérlethez jutott a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ földterületeire kiírt pályázaton, aki nem is nevezhetett volna. Szabó Rebeka országgyűlési képviselő úgy véli, van például betéti társaság, amely a pályázat alatt alakult, olyan tulajdonossal, aki előzőleg építési vállalkozóként dolgozott.
Vágólapra másolva!

Megkapta a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ földterületeire kiírt pályázat értékelési lapjait és bírálati pontszámait a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől (NFA) Szabó Rebeka. Az Párbeszéd Magyarországért (PM) országgyűlési képviselője ennek apropóján tegnap Budapesten tartott sajtótájékoztatót. Szabó Rebeka szerint a papírokból az derül ki, hogy Kishantoson olyan pályázó is nyert, aki nem indulhatott volna.

Kiemelte a Mezővidék Bt.-t, amiről azt mondta, a pályázat alatt alakult, ugyanis tulajdonosa előzőleg építési vállalkozóként dolgozott. Az Együtt-PM úgy látja, ezért nem is pályázhatott volna, mert az utolsó évben nem a mezőgazdaságból származott bevételeinek az ötven százaléka. Hozzátette, hogy ez a nyertes a dokumentumok szerint előzőleg nem folytatott gazdasági tevékenységet sem, a meglévő állatállományhoz mégis 25 szarvasmarhát írt be.

Emellett kiemelt egy 87 hektárnyi területet elnyert pályázót is, akiről azt mondta, hogy apósa és férje egy olyan agrárcégnek az ügyvezetője, illetve tulajdonosa, amelyik már most 2900 hektárt művel. Nem megerősített, a helyiektől származó információkra hivatkozva arról beszélt, hogy ez a kft. kifejezetten sok vegyszert használ.

A nemzeti földalapról szóló törvény birtokpolitikai irányelvei viszont kimondják, hogy az állami földeket a fenntartható és környezetkímélő élelmiszertermelés elősegítésére kell használni - hívta fel a figyelmet. A dokumentumokat a pártjuk honlapján nyilvánosságra fogják hozni. Szabó Tímea független képviselő kérdést nyújt be az ügyben a földművelésügyi miniszternek és a párt jogászai megvizsgálják, hogy milyen lépéseket tehetnek még.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. A kishantosi gazdaságért több civil szervezet és ellenzéki politikus szervezett akciókat és emelt szót, mondván, a projekt fontos a hazai biokultúra szempontjából, és európai szintű értéket is képvisel.

A témáról szóló összes cikkünket itt találja.