CÖF: Kommunista funkcionáriusok ne dönthessenek a magyar emberek sorsáról

Vágólapra másolva!
A CÖF újabb közelményt adott ki az állampárti múltú Tasnádi László kinevezése miatt. Most az Igazságügyi Minisztériumtól kérik, hogy alkosson olyan törvényt, ami megtiltaná a korábbi funkcionáriusok közéleti szerepvállalását.
Vágólapra másolva!

Újabb közleményt adott ki a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) vezetősége Tasnádi László belügyminisztériumi államtitkár kinevezésének ügyében. A szervezet kedden már lemondásra szólította fel Tasnádi Lászlót az állampárti múltja miatt.

Pénteki közleményükben azt írják: elismerik, hogy a magyar kormány korábban több lépést tett a demokratikus államberendezkedés felszámolásában szerepet játszó bűnök feltárására, valamint a bűnösök korábban szerzett előjogainak megvonására. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, a civil társadalomnak nincs szüksége az érintett emberek utólagos magyarázkodásra. Várnak a végleges megoldásra, amely törvénybe foglalja azt a jogos igényt, hogy a jövőben a kommunista állampárt vezető funkcionáriusai, közhivatalnokai, azaz az elnyomó gépezet korábbi irányítói és titkos kiszolgálói ne dönthessenek a magyar emberek sorsáról.

A CÖF ezért arra kéri az Igazságügyi Minisztériumot, hogy mielőbb készítsen elő egy ilyen törvényt. "A magyar társadalom igénye, hogy 25 évvel a rendszerváltás után a régmúlt tetteiért felelősséggel tartozó személyek közhatalmi pozícióba juttatása a továbbiakban ne rombolja a társadalmi kohéziót és a kormány legitimitása, például III/II-es ügyek kapcsán, a későbbiek folyamán se legyen megkérdőjelezhető" – írja közleményében a szervezet vezetősége.

A rendészeti államtitkárnak kinevezett Tasnádi László III/II-es tiszt volt. Miután ez kiderült, Tasnádi azt mondta, ő csak kém- és terroristagyanús emberekről jelentett, és nem mond le, mert nincs miért lemondania. A CÖF mellett többek között a Fidesz EP-képviselője, Deutsch Tamás is kifogásolta Tasnádi kinevezését. A Facebookon azt írta:

"(TL urat nem ismerem.
A kémelhárító szakmát tiszteltetem.)
A velejéig romlott, rohadt, büdös kommunista rendszer - többek között - a III/II-es osztály miatt volt egy velejéig romlott, rohadt, büdös diktatúra.
Szerintem."