3-as metró - Lépéskényszerben a főváros

Vágólapra másolva!
Több mint száz előterjesztést tárgyalhatnak meg a Fővárosi Közgyűlés jövő hétfői ülésén, amelyen sok más mellett dönthetnek a 3-as metró rekonstrukciójának előkészítő tervezéséhez kapcsolódó megállapodásról. Ha július 8-ig nem kötnek tervezői szerződést, elveszhet az uniós támogatás.
Vágólapra másolva!

A fővárosi képviselők asztalára kerülő előterjesztés szerint a 3-as metróvonal felújítása halaszthatatlanná vált, a vonal megújítása a működési és az utasbiztonság "magas kockázatú veszélyeztetettsége" miatt sem halasztható, a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban meg kell kezdeni.

Az előterjesztésben a metróvonal rekonstrukciójának és északi meghosszabbításának előkészítésére vonatkozó fejlesztési megállapodás megkötésére tesznek javaslatot, és döntenek a feladathoz kapcsolódó 1,2 milliárd forintos önkormányzati költségvetési forrás rendelkezésre bocsátásáról. Az összköltség idei előirányzata 361 millió forint.

Az előterjesztés szerint ha a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) július 8-áig nem köti meg a tervezői szerződést, akkor az uniós támogatási szerződésben biztosított, a fejlesztésre jelenleg rendelkezésre álló 635 millió forintos uniós támogatás is elvész.