Ötszázmillióval távoznak a leköszönő képviselők

Vágólapra másolva!
A fideszes Kocsis Máténak jár a legnagyobb végkielégítés. A nyugdíjasok is jól jártak.
Vágólapra másolva!

Több mint 500 millió forintos hathavi ellátással számolhatnak a parlamentből leköszönő politikusok – írja a Blikk. A lap kikérte az Országgyűléstől a hivatalos listát, amelyből kiderült: tucatnyi képviselő kapott bruttó hárommillió feletti összeget.

A képviselők maguk dönthették el, hogy egy összegben, vagy havi bontásban kérik-e az ellátásukat a következő hat hónapban. A 215 távozó közül 169 képviselő azonnal zsebbe kérte a teljes járandóságát, 46-an a hat hónapon át történő utalást választották.

A nyugdíjasok is jól jártak, mind a tizenkilenc korosabb képviselőnek összesen csaknem 51 millió forintot utalt át az Országgyűlés – írja a lap.

A Blikk úgy számolta, hogy a legnagyobb végkielégítés - bruttó 4,8 millió - a fideszes Kocsis Máténak jár, amiből valamivel több, mint kétmillió marad meg tisztán. A VIII. kerület polgármestere ugyanakkor józsefvárosi általános iskoláknak ajánlotta fel a teljes összeget.

A második legnagyobb összegre az LMP-s Mile Lajos számíthat, ő közel 4,4 milliójából 1,9 milliót kap kézhez. A lapnak azt mondta, hogy megtartja a juttatást. Hasonlóan nyilatkozott a Blikknek a listán szereplő többi képviselő is.

Lemond viszont közel nettó 1,8 milliós jussáról az MSZP-s Ujhelyi István is, aki az európai parlamenti választás után pályáját az EP-ben folytatta. A politikus a párt választási kampányát támogatta a pénzből.