Nem a halaktól betegedtek meg az úszók

Vágólapra másolva!
Azok a vírusok, amiktől a halak elpusztultak, emberekre nem veszélyesek. A hatóság még vizsgálja, mitől lettek rosszul az úszók.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatok ugyan még folyamatban vannak, az azonban kijelenthető, hogy nincs összefüggés a balatoni gardapusztulás és a Magyar úszás napja alkalmából rendezett balatoni verseny indulóit érintő megbetegedés között - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉHIB).

A tömeges gardapusztulás oka összetett, a NÉBIH laboratóriumai több – önmagukban elhullást nem eredményező – kórokozó jelenlétét is kimutatták, köztük paraziták és vírusok jelenlétét is. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a kórokozók kizárólag halakra veszélyesek, embereket nem betegítenek meg.

A hivatal szerint a halpusztulásban a környezeti tényezők is szerepet játszottak, az elmúlt időszak szélsőséges időjárása, a gyorsan váltakozó hűvös, esős, szeles napok, és azt követő hirtelen felmelegedés a nagy hőingadozás megviselte a halak szervezetét. A tetemek összegyűjtéséről és elszállításáról a halgazdálkodásra jogosult Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. folyamatosan gondoskodik, jelezésük alapján az elhullás lecsengőben van, friss hullákat már nem találtak.